Ontpillen. De top 10 tips

In 2016 en 2017 zijn in de rubriek ‘Ontpillen’ in Zin magazine tal van pillen, poeders, zalfjes en supplementen de revue gepasseerd. In de slotaflevering presenteerden we de top 10 tips om gezond oud te worden, met minder pillen. Bekijk hier de andere onderwerpen die in Ontpillen aan bod kwamen.

Wat is het probleem?
Veel gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en versleten knieën, lijken onvermijdelijk maar komen vooral voort uit onze leefstijl. En die leefstijl wordt gedicteerd door de moderne omgeving. We hebben een omgeving die ons verleidt om te veel te eten en te weinig te bewegen, waar er veel stress is, waar eenzaamheid op de loer ligt en waar het moeilijker slapen is.

Wat doet de dokter?
Miljoenen Nederlanders slikken dagelijks medicijnen om de gevolgen van onze moderne leefstijl te onderdrukken. De pillen werken, ze helpen om onze bloeddruk, cholesterol en/of bloedsuikerspiegel weer onder controle te krijgen en om depressie, slapeloosheid en oprispingen de kop in te drukken. Maar de pillen lossen het probleem zelf niet op. Daarom moet je ze ook de rest van je leven blijven slikken.

Wat kun je zelf doen?
In deze laatste aflevering de tien beste tips om gezond oud te worden, met minder pillen en vervelende bijwerkingen.

  1. Eet van kleinere bordjes. Een paar kilo gewichtsverlies kan vaak klachten van maagzuur, slecht slapen en gewrichtsklachten aanzienlijk verlichten. Een dieet volhouden is moeilijk, maar wie van kleinere bordjes eet, neemt ongeveer 22% minder calorieën tot zich, zonder het zelf in de gaten te hebben.[i]
  2. Vervang je keukenzout door kaliumzout (LoSalt). Je bloeddruk daalt hiervan net zoveel als van een pil en de meeste mensen proeven geen verschil met gewoon keukenzout. Een hoge bloeddruk beschadigt je vaten in alle organen, ook in je brein. Een op de zes gevallen van dementie kan worden voorkomen als iedereen zijn bloeddruk goed regelt.[ii]
  3. Eet niet iedere dag drop. Het zoethout in drop verhoogt je bloeddruk, zoete drop nog meer dan zoute drop! Drink ook niet teveel zoethoutthee.[iii]
  4. Word lid van een club die samen beweegt. Samen bewegen is namelijk veel leuker en bovendien houd je het langer vol. Wandelen is al actief genoeg, maar je moet het wel iedere dag doen. Ook een hond is een goede wandelcoach.
  5. Dim ’s avonds de lampen. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van melatonine en houdt je wakker. Installeer een app op je laptop, tablet of smartphone die het blauwe licht blokkeert. Slaappillen helpen alleen op korte termijn en zorgen voor een hoger valrisico en sufheid overdag.
  6. Doe je dagelijkse boodschappen lopend met een rugzak. Belasten is de beste manier om sterke botten te krijgen.
  7. Verstop de verleidingen. Mensen die eten om zich heen uitstallen in potten, trommels en schalen eten meer. Schep daarom ook in de keuken het eten op, in plaats van de pan op tafel te zetten. Door je groente en fruit in het zicht te zetten, bijvoorbeeld op ooghoogte in de koelkast, eet je er makkelijk meer van.
  8. Eet volkorenbrood. Het meeste bruine brood in de winkel is geverfd witbrood. Niet alleen is volkoren goed voor de stoelgang, er zitten ook meer voedingsstoffen in. Daarnaast worden suikers uit het volkorengraan langzamer opgenomen waardoor de suikerpieken in het bloed lager zijn en je je langer voldaan voelt.
  9. Als je rookt, probeer te stoppen! Of schakel desnoods over op de e-sigaret. Er is geen enkele pil of leefregel die zo veel gezondheidswinst toevoegt, ook op hoge leeftijd.
  10. Drink koffie. Er zitten geen calorieën in, het activeert je metabolisme en onderdrukt je eetlust. Vijf koppen per dag leidt al tot 30% minder kans op diabetes. Ouderwetse filterkoffie is het beste voor je cholesterol.[iv]

Referenties
[i] Hollands GJ, Shemilt I, Marteau TM, et al. Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 9. Art. No.: CD011045.
[ii] He FJ, MacGregor GA. Beneficial effects of potassium. BMJ 2001;323(7311):497-501.
[iii] Boganen H, Hee K van, Grundmeijer HGLM. Hypertensie door drop en zoethoutthee. Ned Tijdschr Geneeskd 2007;151:2825-8.
[iv] Ding M, Bhupathiraju SN, Chen M, et al. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis. Diabetes Care 2014;37(2):569-86.