Photo-voice succesvol in betrekken kwetsbare ouderen bij onderzoek en beleid

Photo-voice succesvol in betrekken kwetsbare ouderen bij onderzoek en beleid

Van vitale ouderen in de derde levensfase wordt vaak verwacht dat zij maatschappelijk actief blijven en zorg dragen voor de ‘oldest old’. Maar wat als oudere mensen in kwetsbare situaties leven, geconfronteerd worden met bestaansonzekerheid en geen toegang hebben tot hulpbronnen of sociale netwerken? Hoe kunnen beleidsmakers en onderzoekers deze kwetsbare groep bereiken en betrekken bij betekenisvolle participatie?

Op oproepen van onderzoekers en beleidsmakers om mee te doen aan onderzoek reageren vooral vaak ouderen die beter opgeleid zijn en diverse hulpbronnen in hun omgeving kunnen aanboren. Onderzoek naar betekenisvolle participatie van ouderen in kwetsbare leefsituaties is daarentegen schaars. Beleidsmakers en onderzoekers spreken dan al snel van ‘moeilijk bereikbare groepen’. Maar je kunt je afvragen of het niet zo is dat de eigen methodologie, sociale positie en de instituties waar onderzoekers deel van uitmaken, juist een afstand en een wij-zij-gevoel creëren dat het contact belemmert.

Om erachter te komen wat ouderen in kwetsbare situaties zelf als betekenisvolle participatie ervaren, besloot een onderzoeksteam van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Leyden Academy een participatief actieonderzoek op te zetten in twee grootstedelijke buurten; Amsterdam Oost en Laak in Den Haag.

De onderzoekers vormden in elke wijk een team met oudere co-onderzoekers, die hun eigen levens en die van hun medebewoners gingen onderzoeken met het oog op verbetering van hun leefsituatie. In dit photo-voice project fotografeerden mensen hun buurt en eigen leven onder leiding van kunstenaar Janine Schrijver. Dat leverde duidelijke beelden op over de leefwereld van de deelnemers.

Zo fotografeerde een co-onderzoeker een afvoerputje: “Zo word ik door de overheid behandeld en zo voel ik me dus ook vaak.”

Positieve energie
Ter afsluiting van dit project gingen de oudere co-onderzoekers bij het Sociaal en Cultureel Planbureau op 6 juni met beleidsmakers en onderzoekers in gesprek over hun fotoverhalen. Het werd duidelijk dat de deelnemers in hun gezamenlijke fotoverhalenproject de energie vonden om hun stem te laten horen.

“Soms lijkt het alsof de fut uit de relatie tussen overheid en burgers is. Dit project laat zien dat er nieuwe positieve energie kan ontstaan,” aldus Crétien van Campen, onderzoeker bij het SCP en mede-initiatiefnemer. Ook mede-initiatiefnemer Tineke Abma, directeur van LAVA, benadrukte het enthousiasme dat dit project heeft losgemaakt. “Het is ongelooflijk mooi om te zien dat het niet alleen duidelijk maakt waar pijnpunten zitten maar dat dit proces ook leidt tot verbinding. Kijk naar een initiatief als de ‘Dappere Doorzetters’ in Amsterdam, dat ervoor zorgt dat mensen die in een isolement zitten, met name vrouwen met een migratieachtergrond, weer actief vriendschappen krijgen en onderhouden.”

De aanwezige beleidsmakers en co-onderzoekers uit Den Haag en Amsterdam waren het met elkaar eens. ‘’Als je je stem mag laten horen, kom je met elkaar tot een echt gesprek. En dat is niet alleen belangrijk voor de burgers zelf maar vooral voor een overheid die er voor iedereen wil zijn.”

Directeur van het SCP, Karen van Oudenhoven, sprak zelfs over de brug die dit project heeft gelegd tussen de taal van de burgers en de taal van het beleid. “Als onderzoekers en beleidsmakers zijn we gewend om met vragenlijsten te komen en dan de antwoorden te verwerken. Maar er is een grote groep die daar niets mee heeft of zelfs afstand van neemt. Hoe zorg je er dan voor dat deze groep toch gehoord wordt en dat hun ervaring en mening wordt meegenomen in de besluitvorming? Dat dat wel kan heeft dit project bewezen!’’

De foto’s in combinatie met een korte tekst maakten duidelijk waar mensen echt tegenaan lopen en wat hun wensen en behoeften zijn. Deze vernieuwende manier van participatief onderzoek spreekt ook Wim Burggraaff, beleidsadviseur bij de overheid, enorm aan: “In plaats van dat we zeggen dat zij moeilijk te bereiken zijn moeten we andere wegen kiezen. Normaal heb ik een onderzoeksrapport van heel veel pagina’s dat ik probeer te vangen in één beeld waarbij we vanuit ‘zeggen en denken’ komen tot ‘voelen en doen’. Ik nodig dan ook alle onderzoekers uit om veel meer verhalen op te halen op deze manier. Alleen dan horen we de stem van mensen die we normaal niet horen.’’

Sleutelfactoren
Het photo-voice project toonde een aantal sleutelfactoren voor het succesvol bereiken en betrekken van ouderen in kwetsbare situaties:

  1. Vertrouwen en herkenning: Het feit dat de onderzoekers de wijk, cultuur en taal kenden, zorgde ervoor dat deuren die voor anonieme onderzoeken gesloten bleven, nu open gingen. Tijd nemen voor ‘gewone’ gesprekken was cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen.
  2. Ruimte voor gesprek en afstemming op de leefwereld: Door eerst ruimte voor een gesprek te creëren en af te stemmen op de leefwereld van de bewoners, voelden de ouderen zich gehoord en gezien.
  3. Empathie en loslaten van eigen werkwijzen: De relatie en menselijkheid stonden centraal. Onderzoekers moesten soms hun eigen werkwijzen en plannen loslaten om ruimte te maken voor persoonlijke gesprekken, iets wat de deelnemers erg waardeerden.

Het bereiken van ouderen in kwetsbare situaties vraagt dus om een andere benadering door beleidsmakers en onderzoekers. In plaats van ouderen te labelen als ‘moeilijk bereikbaar’, zouden onderzoekers en beleidsmakers kritischer kunnen kijken naar de eigen gewoonten en handelingen die het contact moeilijk maken. Door bijvoorbeeld de aanpak van photo-voice te kiezen, kunnen ouderen in kwetsbare situaties de ruimte krijgen om hun stem te laten horen en samen te werken aan verbetering van hun leefomstandigheden. Zo kan de kloof tussen instituties en kwetsbare ouderen overbrugd worden.

Inspiratiemiddag ‘Zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie’ een groot succes

Inspiratiemiddag ‘Zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie’ een groot succes

Gisteren vond de inspiratiemiddag ‘Zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie‘ plaats bij Centraal Museum in Utrecht. Meer mensen met dementie wonen langer thuis. Hoe kunnen we ontmoeting en zinvolle activiteiten laten aansluiten op hun behoefte een betekenisvol leven te leiden?

“Dit is geen zorg maar een maatschappelijk vraagstuk. Het vraagt om een inclusieve samenleving, en voorbij doelgroepen denken. Mensen met dementie horen er gewoon bij.” – Teun Toebes, zorgethicus

Een rijk programma met inspirerende bijdragen
Prof. dr. Tineke Abma was de dagvoorzitter en leidde een panelgesprek met betrokkenen vanuit kunst en zorg: Ralph Vermeulen, Caroline van Rhijn, Saskia Hoogkamer en Lucie de Crom. Zorgethicus Teun Toebes gaf een prachtig betoog over waarom goede zorg een kwestie is van samen doen en samen leven, én waarom in een zinvol leven ook ruimte moet zijn voor zware gevoelens en risico’s. Diverse projectgroepen uit meerde gemeenten namen ons mee in hun prachtige projecten met foto’s, films, verhalen en zelfs een live-feed met een deelnemer. AxionContinu liet met hun museumprogramma’s zien hoe betekenisvolle co-creatie met de cliënt en gemeente tot een zinvolle daginvulling kan leiden. Leela Deretta en Madeleine Roelfsema van het Zeeuws Museum namen ons mee in hun programma voor take PArt, waar mensen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals buiten de zorgcontext betekenisvolle interacties en momenten ervaren. Jolien Posthumus van Mindfulness in Museum sprak over de evidence-based kunstinterventie die ze ontwikkelde en die bijdraagt aan de mentale gezondheid van zorgprofessionals en mantelzorgers. Verder maakte Janine Schrijver deelnemers bekend met betekenis geven aan beeld middels Photovoice. Ook verzorgde Eliza Perez, manager van de kunstgalerie van Cordaan, een bingo bij de projectenmarkt waar deelnemende organisaties hun activiteiten in de etalage konden zetten.

Een landelijk, lerend netwerk
In opdracht van ZonMw brengen we – samen met consortiumpartners Erasmus School of Health Policy & Management, Cordaan en Museum van de Geest – in een lerend netwerk van vijftig gemeenten zinvolle dagactiviteiten in kaart. Ook Alzheimer Nederland en Platform Odensehuizen leveren een bijdrage. Het onderzoeksteam bestaat uit professor Jane Cramm, Sonja Wendel, Charlotte van den Eijnde, Lucien Bianchi, Jessica Belles, Janine Schrijver en Maaike Knibbe.

We kijken met elkaar terug op een inspirerende en enerverende dag, met een goede sfeer, fijne energie, enthousiaste deelnemers en krachtige doorzetters die zich keihard inzetten. Veel dank aan iedereen die erbij was!

Wil je meer weten over dit onderzoeksproject? Mail knibbe@eshpm.eur.nl.

 

Eindpresentatie Generatie Mixer op de Lorentzschool

Eindpresentatie Generatie Mixer op de Lorentzschool

Wat gebeurt er als je een klas vol kinderen samenbrengt met een groep ouderen en ze uitnodigt om hun fantasie de vrije loop te laten? Op de Lorentzschool in Leiden leverde dat afgelopen weken een bonte mix op van een suikerspinland, een zeemeerminnenstrand en een verdwenen onderzeeboot.

Zes weken lang werkten leerlingen uit groep 5 samen met negen ouderen uit de wijk aan het bedenken en uitspelen van hun eigen fantasiewerelden. Ze werden hierin begeleid door docenten van de Jeugdtheaterschool Leiden. De ouderen – grootouders van leerlingen of aangesloten bij Ouderencontact Profburgwijk – dachten mee over verhalen, ontwierpen personages en speelden zelfs mee in de eindvoorstelling.

De feestelijke afsluiting vond plaats op vrijdag 11 april. Voor een volle tribune met ouders, buurtbewoners en leerkrachten brachten twee groepen hun fantasieverhalen tot leven. Met zelfgemaakte decors, kleurrijke kostuums en vooral veel plezier.

Hoewel sommige ouderen vooraf dachten dat theater en fantasie niets voor hen was, kwamen ze gaandeweg tot bloei. Eén van hen vertelde: “Ik ben niet zo van de fantasie, maar mijn kleinzoon vroeg of ik mee wilde doen. Toen iemand Tjoep heette, besloot ik dat ik Floep was – zijn tweelingzus. Dat was toch wel heel leuk.”

Generatie Mixer laat zien hoe krachtig het is als jong en oud samen creëren. Onderzoeker Lieke de Kock: “Ouderen worden hier niet gevraagd om verhalen van vroeger te vertellen, maar om mee te doen in het nu. Fantasie is de verbindende factor. Je ziet hoe spelplezier generaties overstijgt en voor nieuwe energie zorgt.”

Het project Generatie Mixer is een initiatief van Leyden Academy on Vitality and Ageing, en kwam op de Lorentzschool tot stand met steun van de gemeente Leiden. De komende jaren willen we de werkwijze op meer scholen in Nederland introduceren.

Meer informatie over Generatie Mixer, klik hier.

Leidse burgemeester beweegt mee tijdens open dag Vitality Club Korte Vliet

Leidse burgemeester beweegt mee tijdens open dag Vitality Club Korte Vliet

“Sorry dat ik u onderbreek, maar het is negen uur.” Met die woorden wordt de Leidse burgemeester Peter Heijkoop tijdens zijn welkomstwoord vriendelijk doch beslist onderbroken door een van de deelnemers van Vitality Club Korte Vliet. Want hoe feestelijk de gelegenheid ook is, om negen uur begint de beweegles – en daar wordt niet van afgeweken.

De club aan de Korte Vliet bestaat pas sinds het najaar van 2024, maar kan nu al rekenen op een vaste kern van enthousiaste wijkgenoten die wekelijks op woensdagochtend, stipt om negen uur, samen bewegen in de buitenlucht. Voor de open dag, die plaatsvindt in de week van Wereldgezondheidsdag (WHO), verspreidden zij flyers in de buurt om andere 55-plussers uit te nodigen zich bij het initiatief aan te sluiten. Die oproep leverde een mooie mix van bekende en nieuwe gezichten op – én een burgemeester en journalist van de lokale krant.

De burgervader, zelf een enthousiaste sporter, deed ondanks zijn tweedelig pak en nette schoenen vol overgave mee met de rek-, strek- en coördinatieoefeningen langs het water van de Korte Vliet. Voorafgaand aan de les benadrukte Heijkoop het belang van bewegen om vitaal ouder te worden, en vooral: om daar samen aan te werken.

Ook sprak hij zijn trots uit dat Leiden aan de wieg staat van de Vitality Clubs, die inmiddels op meer dan tachtig plekken in Nederland actief zijn. Met de twee nieuwste clubs in Leiden – bij de Kopermolen en aan de Korte Vliet – is Leiden bovendien de eerste stad in Nederland met een Vitality Club in elke wijk.

Benieuwd hoe deze bijzondere ochtend eruitzag? Onze verslaggever Stephanie Hus maakte een video van de open dag van Vitality Club Korte Vliet.

Ontdek het programma van het Arts & Health-event

Ontdek het programma van het Arts & Health-event

Op donderdag 22 en vrijdag 23 mei 2025 organiseert Leyden Academy on Vitality and Ageing het tweedaagse Arts & Health event, met als thema ‘Muziek en dementie’. Het evenement vindt plaats in het Museum van de Geest in Haarlem. We laten zien wat muziek kan betekenen in het leven van mensen met dementie – niet als afleiding of dagbesteding, maar als een manier om te ervaren, te verbinden en te groeien. Daarom onderzoeken we de waarde van muziek in de dementiezorg, met praktijkvoorbeelden, workshops en een symposium.

Nieuwsgierig naar het programma? Lees hier de brochure online.
Blader online door de brochure of download de pdf voor een overzicht van alle sprekers, initiatieven en workshops:

Voor wie?
Het programma is relevant voor mensen met dementie en hun naasten, zorgprofessionals, mantelzorgers, studenten, docenten en iedereen die actief is op het snijvlak van kunst en zorg.

Alle bedragen zijn inclusief btw. Accreditatie is aangevraagd bij V&VN en SKGV.

Meld je nu aan via het aanmeldformulier:

    Voornaam *

    Achternaam *

    Functie *

    Organisatie *

    Email *

    Aanwezigheid *


    *incl. btw

    Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting Al Amal, winnaar Appeltje van Oranje

    Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting Al Amal, winnaar Appeltje van Oranje

    Koning Willem-Alexander heeft vandaag een bezoek gebracht aan Stichting Al Amal, nadat de stichting vorig jaar een Appeltje van Oranje won voor hun initiatief, Het Domino-Effect. Tijdens zijn bezoek sprak de koning uitgebreid met de initiatiefnemers, deelnemers en vrijwilligers van de stichting. Dit initiatief, dat in samenwerking met Leyden Academy on Vitality and Ageing is ontwikkeld, richt zich op het verminderen van eenzaamheid onder vrouwen met een migratieachtergrond.

    Het Domino-Effect is een inspirerend project waarin vrouwen vanuit een vaak kwetsbare situatie de hand reiken naar anderen die kampen met eenzaamheid en sociale isolatie. Door zelf als vrijwilliger op te treden, dragen de deelnemers actief bij aan een hechtere en meer betrokken gemeenschap. Dit initiatief is des te belangrijker, omdat ouderen met een migratieachtergrond vaak moeite hebben om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving.

    Belangrijke erkenning

    Tijdens zijn bezoek ging de koning in gesprek met de initiatiefnemers van Stichting Al Amal en de Utrechtse wethouder Linda Voortman, waarbij ze spraken over het ontstaan van de organisatie, de huidige stand van zaken en hun toekomstplannen. Daarnaast wisselde hij met diverse vrijwilligers van het Domino-Effect ervaringen uit over de dagelijkse uitdagingen en de wijze waarop Stichting Al Amal hen hierbij ondersteunt.

    Volgens Nina Conkova, als wetenschapper van Leyden Academy betrokken bij Het Domino Effect, is het bezoek van de koning een belangrijke erkenning van het werk dat de Stichting verzet. ‘Het laat zien dat onze samenleving oog heeft voor de kwetsbare positie van ouderen met een migratieachtergrond. Door het bezoek van koning Willem Alexander krijgt een groep Nederlanders die vaak aan de zijlijn staat, de erkenning en steun die zij zo hard nodig hebben. We zijn enorm dankbaar dat het Oranje Fonds dit soort onderzoeken financieel ondersteunt. Koning Willem-Alexander benadrukte vervolgens dat zonder wetenschappelijke inzichten dit soort projecten simpelweg niet mogelijk zou zijn.’

    Appeltje van Oranje
    Het Appeltje van Oranje is een prijs van het Oranje Fonds dat jaarlijks wordt uitgereikt aan succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij de samenleving. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn beschermpaar van dat fonds. Vorig jaar werd het initiatief Het Domino-Effect van Stichting Al Amal beloond met een Appeltje. De jury prees unaniem het sneeuwbaleffect dat in één wijk begon en inmiddels een veel bredere impact heeft. Volgens de juryvoorzitter is het bijzonder dat vrouwen met een migratieachtergrond – een groep die vaak moeilijk te bereiken is – niet alleen wordt aangesproken, maar zich ook actief inzet in de strijd tegen eenzaamheid. De prijsuitreiking van een Appeltje van Oranje bestond uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 25.000.
    Nieuws over het PROMISE-project

    Nieuws over het PROMISE-project

    Welkom bij deze eerste PROMISE-nieuwsbrief. Met deze nieuwsbrief willen we u een aantal keer per jaar op de hoogte houden van dit project naar eenzaamheid bij oudere migranten uit niet-Europese landen. In deze eerste editie zullen we even kort ingaan op het doel van het onderzoek, stellen we het team en de partners aan u voor, blikken we terug op de kick-off meeting en meer. We wensen u veel leesplezier!

    Het PROMISE-project
    In september 2024 is het vierjarig project Prominent Reduction of loneliness among Older Migrants through Interventions and Social Engagement (PROMISE) gestart. Dit project heeft als doel om meer inzicht te krijgen in het taboe op eenzaamheid bij oudere migranten uit niet-Europese landen en de verschillende vormen en oorzaken van eenzaamheid. Samen met oudere migranten, welzijns- en migranten(zelf)organisaties doen we nieuwe kennis op en zetten we die om in praktische instrumenten, zoals e-learnings, video’s en trainingen. Daarnaast passen we met deze kennis interventies aan en toetsen we ze op hun effectiviteit. Deze instrumenten en interventies kunnen helpen om meer eenzame oudere migranten te bereiken en hun eenzaamheid beter aan te pakken.

    Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut is de hoofdaanvrager. Voor meer informatie over het PROMISE-project, ga naar de website.

    Maatschappelijke partners
    We werken nauw samen met een groot aantal maatschappelijke partners (zie de website voor een overzicht), waaronder welzijns- en migranten(zelf)organisaties en ervaringsdeskundigen. Samen streven wij naar een unieke verbinding tussen onderzoek en praktijk, waarin ook tijdens de onderzoeksfasen de maatschappelijke partners een bijdrage leveren.

    Bent u nieuwsgierig geworden naar het PROMISE-project en zou u met uw organisatie aan willen sluiten als maatschappelijke partner? Stuur dan een mailtje naar promise@nidi.nl.

    Het team
    Het PROMISE-onderzoeksteam bestaat uit de volgende onderzoekers:

    • Prof. dr. Tineke Fokkema (fokkema@nidi.nl), senior onderzoeker bij het NIDI binnen de themagroep Migratie en Migranten en bijzonder hoogleraar Aging, Families and Migration aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
    • Prof. dr. Basak Bilecen (b.bilecen@rug.nl), hoogleraar Sociologie aan de RUG
    • Dr. Nina Conkova (conkova@leydenacademy.nl), senior onderzoeker bij Leyden Academy en het LUMC
    • Martha Talma (m.talma@movisie.nl), senior projectleider en onderzoeker bij Movisie
    • Dr. Warsha Jagroep (w.jagroep@pharos.nl), senior adviseur en projectleider bij Pharos
    • Prof. dr. Bianca Suanet (bianca.suanet@liu.se­), hoogleraar Veroudering en Sociale Verandering aan de Linköping University
    • Mirjam Kingma (m.l.kingma@rug.nl), promovenda aan de RUG
    • Milynn Koene (koene@nidi.nl), promovenda bij het NIDI

    Het team wordt begeleid door een adviescommissie bestaande uit drie gerenommeerde experts:

    • Halleh Ghorashi, hoogleraar Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam
    • Anja Machielse, emeritus-hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en bijzonder hoogleraar Sociale Weerbaarheid van Ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek
    • Theo van Tilburg, emeritus-hoogleraar Sociologie en Sociale Gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam

    Samen brengen zij een schat aan kennis en ervaring mee, zowel vanuit kwantitatief als kwalitatief perspectief. Zo is er bijvoorbeeld op basis van hun constructieve feedback de topiclijst voor de interviews geherstructureerd.

    Een veelbelovende start!
    In november 2024 vond de interactieve kick-off van het PROMISE-project plaats met onze maatschappelijke partners. Na een gezellige lunch startten we met een boeiende presentatie van projectleider Tineke Fokkema, die ons meenam in de missie en doelen van het project. Tijdens de presentatie ontstond een levendige discussie, waarin de maatschappelijke partners waardevolle vragen stelden en inzichten deelden.

    Daarna werd het tijd om samen de handen uit de mouwen te steken. In interactieve sessies dachten de maatschappelijke partners na over hun bijdrage aan het project. Door middel van een participatiematrix konden ze aangeven in welke mate ze betrokken willen zijn: van meedenken en initiatief nemen tot geïnformeerd blijven. Het was geweldig om te zien hoe er meteen goede ideeën ontstonden voor de verdere invulling van het project.

    De dag werd afgesloten met een informele borrel, waar de eerste stappen richting samenwerking tussen wetenschap en praktijk werden gevierd. We kijken uit naar een waardevolle samenwerking en naar alle mooie resultaten die we samen zullen bereiken.

    Oudere migranten gezocht voor een interview
    Op dit moment zijn we druk bezig met het werven van ouderen voor de diepte-interviews. We zijn op zoek naar de volgende doelgroepen (50+):

    • Vluchtelingen uit Iran
    • Chinese migranten
    • Turkse arbeidsmigranten
    • Ouderen uit het voormalig Nederlands-Indië

    De interviews zullen in de moedertaal van de oudere migranten worden afgenomen. De deelnemers krijgen 25 euro als compensatie voor hun tijd. Wilt u persoonlijk of met uw organisatie een steentje bijdragen aan de werving van één of meer van deze doelgroepen? We horen het graag. Stuur dan een mailtje naar Mirjam Kingma (m.l.kingma@rug.nl).

    Kennis vertalen naar de praktijk
    In een recent artikel van Nieuw Wij, een van de maatschappelijke partners in het project, legt Tineke Fokkema het PROMISE-project uit en praat ze over eenzaamheid onder oudere migranten. Ze heeft het onder andere over misvattingen rondom eenzaamheid onder oudere migranten en waarom migranten ouderen gemiddeld eenzamer zijn dan niet-migranten ouderen. Een mooi artikel om te lezen om meer te weten te komen over het onderwerp en het doel van het PROMISE-project! Wilt u het interview lezen? Klik dan hier!

    Wilt u meer weten over PROMISE? Bezoek dan de website www.promiseproject.nl.
    Heeft u vragen of wilt u met ons in gesprek? Mail dan naar promise@nidi.nl.

    Maak kennis met Lizzy Pruijssers

    Maak kennis met Lizzy Pruijssers

    Gedreven door haar passie voor sociale rechtvaardigheid en inclusiviteit, heeft Lizzy Pruijssers zich toegelegd op het begrijpen en versterken van ondervertegenwoordigde stemmen. Haar academische reis begon met een bachelor in Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Utrecht, gevolgd door een master in Medical Anthropology and Sociology aan de Universiteit van Amsterdam. Hierin specialiseerde ze zich in thema’s rondom welzijn en identiteit.

    Sinds september 2024 maakt Lizzy deel uit van het onderzoeksteam van Leyden Academy binnen de programmalijn Culturele diversiteit. Haar werk richt zich op vraagstukken rondom eenzaamheid en cultuursensitieve zorg, met als doel een inclusieve samenleving te bevorderen. Door een participatieve aanpak te hanteren, betrekt ze ouderen actief in haar onderzoek en creëert ze ruimte voor dialoog. We spraken Lizzy over haar drijfveren, inzichten en de impact van haar projecten.

    Lizzy, hoe helpt jouw academische achtergrond je bij het onderzoek naar culturele diversiteit en ouderen binnen Leyden Academy?
    Tijdens mijn studies heb ik geleerd om het vanzelfsprekende in twijfel te trekken en het vreemde te begrijpen. Dit heeft mij geholpen om te begrijpen wat mensen beweegt en waarom ze dingen doen zoals ze dat doen, binnen verschillende contexten. Hoe wij in Nederland omgaan met bijvoorbeeld eenzaamheid kan sterk verschillen van andere landen, en zelfs binnen verschillende gemeenschappen of op individueel niveau kan de ervaring anders zijn. Deze inzichten neem ik mee in mijn werk bij Leyden Academy. Ik besef dat een oudere veel meer is dan alleen zijn of haar leeftijd – iedere persoon heeft een unieke achtergrond, ervaringen en opvattingen. Door dit in gedachten te houden, benader ik mensen en onderwerpen vanuit verschillende perspectieven. Dit helpt mij om binnen projecten en onderzoek naar culturele diversiteit een inclusievere aanpak te hanteren.

    In je profiel lezen we dat je passie ligt bij het versterken van de stem van ondervertegenwoordigde groepen. Kun je een concreet voorbeeld delen van hoe je dit toepast in je werk?
    Ik probeer dit bijvoorbeeld toe te passen in het project Het Domino-Effect, een samenwerking tussen Stichting Al-Amal en Leyden Academy. Dit initiatief traint vrouwen met een migratieachtergrond om zelf groepsbegeleiders te worden en zo eenzaamheid onder deze doelgroep te verminderen. Zoals de naam Het Domino-Effect al suggereert, breidt de impact zich steeds verder uit: meer vrouwen worden bereikt en ondersteund, terwijl tegelijkertijd het aantal getrainde vrijwilligers groeit. Binnen dit project ben ik bij veel trainingen aanwezig geweest en heb ik van dichtbij ervaren wat deze betekenen voor de deelnemers. Ik zie hoe deze trainingen de vrouwen niet alleen praktische vaardigheden bieden, maar hen ook versterken en in hun kracht zetten. Een belangrijk doel van dit project is om de aanpak om te zetten in trainingsmateriaal dat door andere organisaties in Nederland kan worden gebruikt. Ik hoop dat nog meer vrouwen met een migratieachtergrond worden bereikt, hun eigen talenten ontdekken en zich empowered voelen.

    Bij het project Bruggen bouwen tussen generaties ben je betrokken. Wat zie je als de grootste uitdagingen én kansen in het verbinden van verschillende generaties?
    Bij het project Bruggen bouwen tussen generaties, een samenwerking met Stichting Al-Amal, werken we met eerste- en tweedegeneratie Arabischsprekende moeders en dochters, die verschillende normen, waarden en communicatiestijlen hebben, en andere invloeden uit de maatschappij ervaren. Dit zorgt soms voor verschillende meningen over dingen zoals trouwen en sociale media, wat kan leiden tot misverstanden of het vermijden van gesprekken. Hierdoor kunnen diepgaande en open gesprekken moeilijker zijn. De grootste uitdaging hierbij vind ik om beide generaties, en ook individuele stemmen, te laten ervaren dat ze gehoord en gezien worden, zonder dat een perspectief overheerst. Tegelijkertijd biedt dit kansen. In een veilige omgeving kunnen moeders en dochters open met elkaar in gesprek gaan, zonder invloed van anderen. Dit leidt tot waardevolle gesprekken, vergroot wederzijds begrip en respect, en versterkt hun onderlinge band.

    Je werkt onder andere aan projecten rond eenzaamheid. Welke inzichten heb je tot nu toe opgedaan die je hebben verrast of je perspectief hebben veranderd?
    Het inzicht dat mij het meest heeft verrast binnen de projecten rondom eenzaamheid, is hoe cruciaal verbinding is – niet alleen tussen mensen, maar ook met jezelf. Tijdens bijeenkomsten zie ik hoe contact met anderen niet alleen leidt tot nieuwe sociale relaties, maar ook tot zelfinzicht en persoonlijke groei. Ik heb ervaren dat de vrouwen die deelnemen aan de projecten Het Domino-Effect en Bruggen bouwen tussen generaties vaak weinig tijd voor zichzelf nemen. Door hun vele verantwoordelijkheden komt tijd voor zichzelf meestal op de laatste plaats. Juist binnen deze projecten ontstaat ruimte om stil te staan bij wat zij willen en waar hun krachten en talenten liggen, en zo zichzelf beter leren kennen.

    Binnen projecten hanteren jullie een participatieve aanpak waarbij ouderen actief worden betrokken. Hoe ziet deze betrokkenheid er in de praktijk uit en welke meerwaarde levert dit op voor het onderzoek?
    In de praktijk betekent deze betrokkenheid dat ouderen actief zijn bij verschillende fasen van het onderzoek, waardoor zij niet alleen meedoen, maar ook meedenken en meebeslissen. Dit werd mij duidelijk in het project Inwoners voor elkaar. Tijdens de focusgroep en co-creatiesessie bleek dat ouderen behoefte hadden aan een andere aanpak dan oorspronkelijk binnen het project was bedacht. Dit laat precies de meerwaarde van een participatieve aanpak zien. Doordat ouderen meedenken en meebeslissen, sluit het onderzoek beter aan bij hun behoeften en ervaringen, en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Daarnaast levert deze aanpak nieuwe inzichten en benaderingen op, die voor mij als onderzoeker erg waardevol en leerzaam zijn. Bovendien geeft het ouderen de kans om hun stem te laten horen. Wat mij betreft zou dit veel vaker moeten gebeuren in onze maatschappij.

    Wil je in contact komen met Lizzy?
    Bekijk hier haar LinkedIn-profiel

    Waardevolle ontmoetingen in maart

    Waardevolle ontmoetingen in maart

    Innovaties in dementie- en palliatieve zorg verkennen

    Donderdag 20 maart vond een bezoek plaats van Dr. Megumi Inoue, die haar expertise deelde over de zorg voor ouderen met dementie in de Verenigde Staten. Haar onderzoek aan George Mason University richt zich op het behoud van autonomie en waardigheid voor ouderen, die wanneer hun fysieke of cognitieve vermogens afnemen in kwetsbare omstandigheden terecht kunnen komen. Ze lichtte in haar lezing twee interventies uit. Een interventie waarbij ouderen een persoonlijke muzieklijst kregen en een groepsinterventie waarbij de ouderen samen een digitaal groepspel speelde. Haar bevindingen bevestigde het belang van deze interventies voor mensen met dementie, die daardoor meer plezier, rust en positieve interacties ervaarden.

    Naast de zorg voor ouderen met dementie bespraken we tijdens het bezoek pallatieve zorg. Als expert was alumni van de Master Vitality and Ageing en collega aan het LUMC Mary-Joanne Verhoef aanwezig. Mary-Joanne is verpleeghuisarts met speciale palliatieve zorg bij Saffier, ook is ze gepromoveerd op het vraagstuk hoe een meer persoonsgerichte en proactieve palliatieve zorg tot stand kan komen.

    De middag stond in het teken van gesprekken over palliatieve zorg, dementiezorg en het verbeteren van kwaliteit van leven in de zorg. Dr. Inoue en Dr. Verhoef gaven een presentatie over hun werk, en daarnaast deelden Dr. Sonja Wendel en Dr. Josanne Huijg hun expertise op het gebied van dagactiviteiten voor mensen met dementie en zorg voor ouderen in verpleeghuizen aan de hand van Leefplezier.


    Amerikaanse studenten ontdekken innovatieve ouderenzorg in Nederland

    Maandag 17 maart mochten we een groep enthousiaste bachelor- en masterstudenten van de Missouri State University uit de VS verwelkomen. Zij bereiden zich voor op een toekomst in de zorg en werden vergezeld door twee professoren van de afdeling ergotherapie en logopedie.

    De studenten waren met name geïnteresseerd in innovatieve zorgstrategieën, de integratie van mentaal welzijn in de ouderenzorg en nieuwe benaderingen van dementiezorg in Nederland. En in het bijzonder de rol van kunst voor mensen met dementie.

    Tijdens het bezoek verzorgden Sonja Wendel (senior onderzoeker bij Leyden Academy) en Maaike Knibbe (onderzoeker aan Erasmus School of Health Policy & Management) presentaties, waarin bovengenoemde thema’s uitgebreid werden besproken.


    Samenwerken aan Zelfredzaamheid: Co-creatiesessie met Ouderen van Kaag & Braassem

    Donderdag 13 maart kwamen we samen met oudere inwoners van Gemeente Kaag en Braassem en ontdekten we verrassende inzichten die de weg openen naar nieuwe initiatieven.

    In het ZonMw-project ‘Inwoners voor elkaar’ werken we samen met oudere inwoners van Gemeente Kaag & Braassem, De Driemaster Kaag en Braassem, Participe – maakt meedoen mogelijk, Leyden Academy, Hecht GGD Hollands Midden en awpg Lumens aan de ontwikkeling van een preventieve reablement-interventie. Dit initiatief is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van ouderen.

    Tijdens de co-creatiesessie gaven de deelnemers aan graag met buurtcirkels aan de slag te willen gaan. Ze willen elkaar ontmoeten voor gezelligheid, het uitwisselen van informatie, klusjes en elkaar ondersteunen. Als inspiratie willen ze kijken naar bestaande buurtcirkels in de gemeente en het huidige aanbod van activiteiten benutten. Ook is er de wens om samen te komen in de ‘Kaag & Braassem cirkel’ met vertegenwoordigers van lokale buurtcirkels.

    De Driemaster faciliteert de ‘Kaag & Braassem cirkel’ en biedt ondersteuning waar nodig. De eerste bijeenkomst voor inwoners die interesse hebben in het opzetten van een lokale buurtcirkel in de gemeente vindt nog voor de zomer plaats.

    Meer informatie over het project Inwoners voor elkaar.

    Leyden Academy’s jaarbericht 2024: een rijk overzicht met prachtig beeldmateriaal

    Leyden Academy’s jaarbericht 2024: een rijk overzicht met prachtig beeldmateriaal

    Er is binnen de media steeds meer interesse voor de ouderdom. Dat is een goede ontwikkeling, zeker als dat gepaard gaat met een taal en beelden die recht doen aan de kracht en veelzijdigheid van ouderen.

    Ik ben gecharmeerd van de Nederlandse fotograaf Ilvy Njiokiktjen (39) die in 2024 het initiatief nam om ouderen over de hele wereld op een eigentijdse manier in beeld te brengen. Aanleiding zijn de statistieken die laten zien dat de wereld snel vergrijst, en dat in 2030 één op de zes inwoners 60-plus is. Vandaar de naam van hun website: 1in6by2030. Daarop zien we beelden van 72-jarigen van over de hele wereld waaronder Tina Dunkley uit Atlanta die nog elke ochtend zwemt in een buitenbad, Nguyen Thi Lan uit Vietnam die vroeg opstaat om te gymnastieken en Einar Njiokiktjien die in de Vecht belandt. Wist u dat 72 de wereldwijde gemiddelde levensverwachting is?

    Wij hebben dit jaar een vergelijkbaar project gelanceerd, omdat we merkten dat de beschikbare stockfoto’s van ouderen vaak stigmatiserend zijn. Op LinkedIn nodigden we fotografen uit om te reageren en dit resulteerde in tientallen voorstellen. We kozen Peter van Beek uit, omdat hij mensen op niet-stereotiepe manier in beeld brengt. We leggen hiermee een beeldbank aan om de beeldvorming over ouderen te verrijken. In dit jaarbericht treft u een aantal van zijn foto’s.

    Ik wens u veel lees- en kijkplezier!

    Prof. dr. Tineke Abma
    Directeur-bestuurder Leyden Academy on Vitality and Ageing
    Bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie
    Bijzonder hoogleraar Kunst en Zorg

    Actief en nieuwsgierig ouder worden: het verhaal van Frans van der Ouderaa

    Actief en nieuwsgierig ouder worden: het verhaal van Frans van der Ouderaa

    Frans van der Ouderaa is 76 jaar oud en getrouwd met zijn high school sweetheart Mariëtte. Ze hebben drie kinderen en zeven kleinkinderen, allen woonachtig in Engeland. Frans en Mariëtte hebben daar zelf ook lang gewoond maar verkozen Nederland bij het klimmen der jaren. “Ouder worden in Engeland is geen goed idee, niet qua infrastructuur en ook niet op het gebied van faciliteiten”, aldus Frans. De keerzijde is het gemis en dagelijkse betrokkenheid in het leven van hun gezin. 

    Maar even een stapje terug. Na zijn academische opleiding in Leiden en Nijmegen bekleedde Frans tot zijn pensionering in 2008 diverse functies bij Unilever, hoofdzakelijk in Engeland. Maar thuiszitten bleek niets voor Frans te zijn, hij begon in 2009 aan een nieuw avontuur als Director for Business Development voor het Netherlands Consortium for Healthy Ageing. Vervolgens was Frans vanaf 2011 verbonden aan Leyden Academy on Vitality and Ageing, waar hij – momenteel parttime – nog steeds bij betrokken is. Hoog tijd om hem eens te bevragen wat hijzelf van het ouder worden vindt en welke ontwikkelingen hij op dat gebied ziet. 

    Welke uitdagingen zie jij bij het ouder worden?
    “Het is natuurlijk belangrijk om geestelijk en lichamelijk actief te blijven. Zo eten we gezond volgens de laatste inzichten en wandelen we minstens een uur per dag. Mobiliteit is zo belangrijk, net als sociale contacten. Daarnaast moet je nieuwsgierig blijven en nieuwe dingen ontdekken en ondernemen.” Benieuwd naar Frans zijn eetschema? Bekijk het hieronder.

    Wat zijn volgens jou de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van gezonde veroudering?
    “We kunnen veel gerichte informatie over gezondheid en gedrag beschikken door gebruik van de zogeheten wearables. De vele functies op je mobiel en smart watch zijn heel waardevol, en dan niet alleen voor het aantal dagelijkse stappen. Zo kan je bijvoorbeeld ook hartslag, slaapritme, zuurstofverzadiging van het bloed en stressniveau meten. Verder ben ik een voorstander van preventie door goede voeding en veel bewegen. Het is gezegde is niet voor niets: voorkomen is beter dan genezen!” 

    Welke rol speelt de wetenschap en het verrichten van onderzoek hierin?
    “Van alle (wetenschappelijke) kennis over metabolische gezondheid moet een vertaalslag met gerichte adviezen worden gemaakt, toegankelijk voor een groter publiek. En niet alleen via het internet, want daar zie je soms door de bomen het bos niet. Er valt ook nog een slag te slaan met de wel erg algemene adviezen van het Voedingscentrum en de voedingswaarden op verpakkingen. Te vaak let men uitsluitend op het vetpercentage maar niet op het percentage suiker. Consumptie van voeding met veel suiker is erg slecht voor je metabolische gezondheid en verhoogd het risico op type 2-diabetes en andere ernstige aandoeningen.” 

    Wat is je wens als het gaat om het beter informeren van de burger?
    “Graag zou ik vitaliteitscentra willen zien, waar burgers persoonlijke en praktische handvatten krijgen op het gebied van gezond ouder worden. Vanuit mijn betrokkenheid bij DuSRA-VOILA, het grootste Nederlandse samenwerkingsverband op het gebied van veroudering, heb ik de ‘honger’ naar juiste en duidelijke informatie gezien. Speciaal voor ouderen hebben we dan ook een gratis mini-cursus Vitaal ouder worden ontwikkeld. In acht wekelijkse e-mailnieuwsbrieven krijgt men met behulp van filmpjes, feiten en cijfers antwoorden op vragen als: Wat is veroudering eigenlijk? Hoeveel moet ik bewegen? Wat kan ik het beste eten? Hoe houd ik mijn spieren sterk?” 

    En dan de slotvraag: Wat te doen na je pensioen?
    “Ik vind het belangrijk om op professioneel vlak actief te blijven en mezelf uit te dagen. Ik hoop dan ook voorlopig nog parttime te blijven bijdragen met mijn expertise, ook vanwege het werken met jongere, inspirerende collega’s. Daarnaast geniet ik van het leven met Mariëtte, van familierelaties en inspirerende kennissen, van wandelingen en van zeilen.”