Lunch & Learn | Groen Samenspel

Positieve gezondheid: een groene omgeving in kwetsbare wijken.
Vier gratis bijeenkomsten (3 online en 1 fysiek) vanaf 8 mei.

Hoe kan groen van betekenis zijn voor de gezondheid van bewoners? Verdiep uw kennis over benaderingen in de leefomgeving voor positieve gezondheid en welbevinden. Ontdek wat wel en niet werkt in de samenwerking met wijkbewoners in kwetsbare wijken. Krijg inzicht in de uitdagingen en kansen voor de samenwerking tussen het fysieke en sociale domein en aanknopingspunten voor domeinoverstijgend werken. Deel uw expertise en uitdagingen, en breid tegelijkertijd uw netwerk uit.

Doe mee aan de Lunch & Learn bijeenkomsten ‘Groen Samenspel’, en ontmoet professionals en burgers op een laagdrempelige manier. Onderwerpen:

  • Hoe denken bewoners van kwetsbare wijken over groen?
  • Welke interventies passen bij hun situatie?
  • Wat werkt in de samenwerking met bewoners?
  • Welke groene veranderingen dragen bij aan mentale en fysieke gezondheid?
  • Wat werkt wel en niet bij domeinoverstijgend werken?

Co-creatie en interactief; bouw uw netwerk uit
Wat werkt in een groene omgeving, onder welke omstandigheden en voor wie werkt het? Tijdens de bijeenkomsten wordt u uitgenodigd uw eigen verhaal, tips, ideeën en ervaringen te delen. Wat betekent het werken aan positieve gezondheid eigenlijk? En hoe werken het sociale domein en fysieke domein samen binnen uw gemeente? Wat komt u tegen bij domeinoverstijgend werken? We reflecteren samen op de weerbarstige praktijk. We leren van elkaar, wisselen kennis en ervaringen uit en denken samen na over praktische stappen. Immers, waarom het wiel opnieuw uitvinden?

Voor wie?
Houdt u zich bezig met beleid of praktijk in het sociale of fysieke domein, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker of gemeenteambtenaar bij gemeente of provincie, of heeft u interesse in dit onderwerp? Dan bent u van harte welkom. Meld u aan voor de gratis Lunch & Learn bijeenkomsten.

Docenten

  1. Miriam Verhage werkt bij de Leyden Academy on Vitality and Ageing. Ze doet onderzoek naar de sociale inclusie van ouderen met een lagere SES. Eerder ontwikkelde ze samen met ouderen met laaggeletterdheid een cursus en een gespreksinstrument over ouder worden.
  2. Dr. Birthe Jongeneel-Grimen is onderzoeker en epidemioloog bij GGD Hollands Midden. Ze doet onderzoek naar de relaties tussen gezondheid en de omgeving. Ze kijkt daarbij nadrukkelijk naar het creëren van gelijke kansen op een gezonde omgeving en wat wel en niet werkt.
  3. Dr. Jonáh Stunt is universitair docent bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze werkt aan onderzoeken op het snijvlak van gezondheid, leefomgeving en klimaat. Ze richt zich daarbij op de vraag hoe inwoners van kwetsbare wijken kunnen profiteren van een omgeving: wat is er nodig? En welke omstandigheden?

Data, studiebelasting en lesmateriaal

  1. Donderdag 8 mei 12.00-13.00 uur, online bijeenkomst, docent Miriam Verhage
    ‘Hoe ervaren bewoners van kwetsbare wijken de invloed van groen op hun gezondheid?’
  2. Donderdag 15 mei 12.00-13.00 uur, online bijeenkomst, docent Dr. Birthe Jongeneel-Grimen
    ‘Onder welke omstandigheden heeft een groene omgeving een positieve werking op de gezondheid en voor wie?
  3. Donderdag 5 juni 12.00-13.00 uur, online bijeenkomst, docent Dr. Jonáh Stunt
    ‘Welke gezondheidseffecten zijn er te zien van groene veranderingen in de omgeving?’
  4. Donderdag 12 juni 10.00-14.00 uur, Huis van de Buurt Morschwijck, Topaaslaan 19, Leiden
    slotbijeenkomst in Leiden over samenwerking tussen het fysieke en sociale domein, met dilemma’s uit de praktijk.

U ontvangt na afloop van iedere bijeenkomst aanvullend studiemateriaal met daarin presentaties, artikelen, video’s, podcasts, links etc. Het staat u vrij een of meer bijeenkomsten te volgen (u hoeft niet verplicht aan alle bijeenkomsten deel te nemen). Volgt u alle bijeenkomsten? Dan ontvangt u een certificaat van deelname.

Achtergrondinformatie
Deze Lunch & Learn bijeenkomsten worden georganiseerd als onderdeel van het onderzoeksproject Groen Samenspel. Klik hier voor meer informatie.

 


Aanmeldformulier

    Voornaam *

    Achternaam *

    Functie *

    Organisatie *

    Email *

    Aanwezigheid (meerdere keuzes mogelijk)*