Ons leerprogramma Start-up Plus, waarin vijftigplussers begeleid worden bij het opzetten van een eigen onderneming, kreeg naast de positieve reacties van deelnemers en coaches ook veel aandacht vanuit diverse mediakanalen. Maar wat maakt het dat de cursus zo aanspreekt? We vroegen het coach Natasja Corver, die acht personen begeleidde.
Waar bestond het coachen zo ongeveer uit?
Het lesmateriaal en dus ook het coachen was onderverdeeld in onderstaande onderdelen:
- Coaching op bedrijf/idee: wat is lean start-up en hoe kun je deze methodiek inzetten in het opbouwen van je bedrijf/uitwerken idee; valideren en itereren wat de wenselijkheid, maakbaarheid, bereikbaarheid en winstgevendheid van een product/dienst; feedback op opdrachten in modules. Zonder idee geen onderneming!
- Coaching op proces: welke stappen zet je wanneer, welke volgorde, waar leg je focus op, op maat route door het leerprogramma samen ontdekken en deelnemers aan elkaar koppelen, zodat ze van anderen feedback kregen, maar ook konden delen wat het programma voor hen betekende.
- Coaching op persoon: wie ben ik, wat vind ik belangrijk, wat zijn mijn drijfveren, hoe leer ik, wat betekent het om een ondernemer te zijn en ben ik een ondernemer?
Kan je iets zeggen over het enthousiasme van de deelnemers?
Zonder uitzondering waren ze allemaal enthousiast over:
- Het feit dat een idee dat al lang borrelde nu eindelijk aandacht en focus kreeg.
- De rijkdom aan materiaal: artikelen, video’s, opdrachten, modellen.
- De ondersteuning van een persoonlijke coach die op maat samen met hen door het leerprogramma gaat en ze ondersteunt.
- De verrassingen die op je pad komen als je ontdekt dat als je echt naar ‘buiten gaat’ dat je dat zo veel oplevert: nieuwe inzichten over je idee, maar ook nieuwe inzichten over jezelf (“ik blijk goed te kunnen netwerken”, “mensen die je interviewt nemen je serieus en willen je echt helpen”, “ik krijg nu complimenten van vrienden die zich uitspreken terwijl je dat anders minder doet”). Zo wilde een deelnemer mensen interviewen over hun behoefte/ervaring met coaching. Hij wilde ook een website bouwen en nieuwe foto’s van zichzelf hebben. Ik heb hem toen gekoppeld aan een andere deelnemer die een fotografiebedrijf aan het opbouwen is: hij kreeg prachtige foto’s en zij werd door hem geïnterviewd zodat hij zijn aannames verder kon toetsen. En natuurlijk gaf hij ook weer feedback aan haar, zodat ze haar waarde propositie kon valideren.
Hoe heb je dat coachen en de cursus Start-up Plus ervaren?
Het coachen was een enorme verrijking voor mijzelf als coach en learning specialist. Je komt dichtbij mensen, bouwt in korte tijd een bijzondere relatie met velen van hen op, krijgt hun vertrouwen en ervaart hoe ze met jouw feedback hun idee en business model steeds verder opbouwen.
Het meeste wordt ik geraakt door de inzichten die deelnemers op deden als ze het aandurfden om ‘naar buiten te gaan en mensen te interviewen’: de verbazing, het enthousiasme en het plezier dat ze hadden en het effect op henzelf als persoon en beginnend ondernemer:”‘ ik kan goed netwerken” of “mijn aannames zijn duidelijker en ik kan ze nu makkelijker valideren” of “ik kan nu steeds beter en in minder woorden uitleggen wat mijn idee is”.
Ik heb Start-up Plus als een prachtig en goed doordacht leerprogramma ervaren: heldere en eenvoudige structuur met drie logische onderdelen (ondernemer, idee en onderneming), een mooi concentrisch geheel (in alle modules kwam inhoud terug met herhaling en verdieping), variatie in werkvormen (artikelen, video’s quizzes, testen etc.), heldere opdrachten in transparante modellen gevat (VPC, BMC, visie canvas etc.).
Wat heb je binnen de cursus en met interactie met de deelnemers als positief ervaren?
Deelnemers krijgen de kans om in korte tijd een idee waar ze mogelijk al langer op zaten te broeden, te valideren en gestructureerd verder uit bouwen tot een prototype. Juist door de focus en compactheid van het programma lukt dat velen. De aanwezigheid van een coach die ondersteunt en aanmoedigt helpt daarbij. Zo hadden twee van mijn deelnemers al langer een idee, maar het ontbrak hun aan tijd, focus en een aanpak die hen kon helpen met het uitwerken van het idee. Daarnaast vonden ze het ook spannend om hun idee openbaar te maken en te delen in dit vroege stadium. Het team had veel aannames en met de lean start-up methodiek waren ze in staat om deze eindelijk expliciet te maken, te valideren en vertalen naar een pitch van 1 minuut. Nu “weten we precies wat het belangrijkste element van onze waarde propositie is”.
Heb je mogelijke verbeterpunten?
Ik denk dat het programma minimaal twee weken langer zou mogen duren. Die langere spreiding is denk ik voor de meesten wel prettiger, temeer daar het naar ‘buiten’ gaan en mensen interviewen erg veel tijd kost en het zou mooi zijn als ze dan meer tijd voor iteratie van hun idee zouden krijgen. Verder zou voor uitkomstenvalidatie een fysieke middag mogen worden gepland om de stap naar het prototype samen te bespreken en te bouwen.
Wat maakt Start-up Plus een aanrader voor vijftigplussers?
- Het biedt iedereen die deelneemt de kans om te ontdekken of je een ondernemer in de dop bent.
- Het biedt een andere bril om naar de werkelijkheid te kijken: naar je idee of bestaande werk.
- Het biedt je een kans om te onderzoeken of je je ‘derde levensfase’ nog een volgende nieuwe stap wilt zetten.
- Het biedt je de kans om een nieuw netwerk te bouwen.
- Het biedt je de kans om al lang sudderende idee(en) te valideren en bouwen.
- Het biedt je de kans om een andere kant van jezelf te ontdekken/laten zien.
Meer weten over Start-up Plus, of wil je je vooraanmelden voor een mogelijke volgende editie? Check de website!