Arts & Health

Arts & Health-event 2024: in contact
Contact is bijzonder. Echt in contact met een ander mens, met jezelf, 
met je werk en je omgeving. Echt contact is ook zeldzaam, zeker op plekken waar werkdruk hoog is en de behoefte eraan zo sterk is. In de zorg bijvoorbeeld. Daarom organiseerden we met The Care Lab van The University of Manchester eind mei 2024 in het Poortgebouw in Leiden een tweedaags, tweetalig event rondom contact. Via dans, zang, theater, meditatie, beeldende kunst, rituelen, verhalen en gesprek gingen ouderen, zorgprofessionals, managers, docenten en studenten Zorg & Welzijn, onderzoekers en anderen die actief zijn op het snijvlak van kunst en zorg, op zoek naar manieren waarop het contact in de zorg kan worden versterkt.
Op het programma stond dans en choreografie door Anneloes van Schuppen, theater en gebaren door Marjolein Baars en Doris Hochscheid, mindfulness door Berit Lewis, stemkunst door Chantal Goossens, leren aanraken door Ester van der Geest, verhalen over zorg door Jenny Harris en James Thompson, zorgesthetiek in Manchester door Kate Maguire-Rosier en Reka Polyani, intergenerationeel spel door Lieke de Kock en Greet Meesters, dans en coaching door Mariëlle Peerenboom, kunstzinnig wandelen met Nieke Koek, werken met rituelen door Ruchama Kramer en Marijn Graven, en reflectieve houtbewerking door Tom Maassen.

Klik om de link om meer te lezen over de eerste en de tweede dag.

Arts in Health Nederland: whitepaper
Kunst zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen en helpt ze om beter met hun ziekte om te gaan. Ook in het sociale domein en preventie, en bij het verkorten van ziekenhuisopnames kan kunst veel betekenen. Er moet veel meer aandacht komen voor de positieve effecten van het gebruik van kunst in de gezondheidszorg. Deze oproep doen meer dan tweehonderd onderzoekers, bestuurders, beleidsmakers, zorgmedewerkers, kunstenaars, docenten, ervaringsdeskundigen en andere belanghebbenden die hebben meegewerkt aan een breed onderzoek van Arts in Health Nederland. Gezamenlijk schetsen zij hoe kunst kan bijdragen aan de transitie in de gezondheidszorg, welke geweldige en bewezen succesvolle initiatieven er al bestaan en hoe het veld verder kan worden versterkt.

Bewezen effect nog veel te weinig ingezet
Arts in Health Nederland heeft een whitepaper over kunst als zorg opgesteld die aantoont dat kunst een waardevolle rol speelt in het humaniseren en toekomstbestendig maken van de gezondheidszorg. Arts in Health Nederland pleit voor het integreren van kunst en creativiteit in zorginstellingen en gemeenschappen ter bevordering van gezondheid en welzijn. Kunst geeft ruimte aan het menselijke: als je creatief bezig bent ligt de focus niet langer op ziek zijn, maar op wat je nog wel kan.

“Mijn vader heeft het etiket Alzheimer. Het gaat alleen nog maar over wat hij niet meer kan, zoals koffie zetten. Je kunt je voorstellen wat voor effect dat heeft op zijn eigenwaarde. Maar sinds een tijdje zingt hij elke donderdagavond in Santykoor de Freulesjongers. Hij vergeet veel maar die afspraak vergeet hij niet. Hij wil dat gewoon niet missen. Hij zegt dat hij er vrienden heeft. En het helpt mijn moeder dat hij vrolijk is, dat hij verhalen vertelt. Ze voelen zich minder eenzaam.” – Tineke Abma, hoogleraar Ouderparticipatie