Daphne Raad is werkzaam als arts-onderzoeker. Ze studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden, waar ze de minor Vitality and Ageing volgde en bestuurslid was van Student en Leefstijl. Tijdens haar wetenschapsstage onderzocht ze, onder begeleiding van prof. dr. David van Bodegom, hoe de publieke ruimte meer fysieke beweging kan stimuleren. Sinds 1 maart 2023 is ze als PhD-kandidaat verbonden aan Leyden Academy en het Leids Universitair Medisch Centrum. In haar promotieonderzoek combineert ze haar interesse in wetenschap en onderwijs met haar ambitie om maatschappelijke impact te maken.
Daphne is gepassioneerd over preventieve gezondheid en pleit voor zorg die aansluit bij de behoeften van patiënten. Daarnaast vindt ze het bijzonder om patiënten te ontmoeten wanneer zij zorg nodig hebben voor verslaving, seksuele gezondheid, abortuszorg, psychische ontregeling en de dood. Om deze kwetsbare thema’s en ons zorgsysteem vanuit een breder perspectief te analyseren, volgde ze de master Philosophy, Bioethics and Health aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Als arts-onderzoeker zette Daphne een gedachte-experiment op tijdens het Lowlands festival, geïnspireerd door haar interesse in leefstijlgeneeskunde en filosofie. Omdat een gezonde leefstijl vaak pas op lange termijn loont, terwijl ongezonde keuzes directe beloningen opleveren, bedacht ze een innovatieve aanpak: future selfcare. Meer dan 600 festivalbezoekers ontmoetten hun toekomstige zelf via een verouderingsspiegel of door te dansen in de disco van de toekomst. Deze ontmoeting zet het leefstijlframe op z’n kop: van strenge en saaie gedragsadviezen naar de mogelijkheid om lief en zorgzaam te zijn voor je toekomstige zelf.
Vanuit de programmalijn richt Daphne zich ook op de invloed van de (online) leefomgeving en peer-coaching op de gezondheid van diabetespatiënten. Ze werkt samen met Je Leefstijl als Medicijn, een burgerinitiatief van Wim Tilburgs, die door leefstijlverandering zijn diabetes type 2 wist om te keren. Duizenden patiënten ondersteunen en inspireren elkaar via zijn initiatief door te leren van elkaars persoonlijke ervaringen en praktische inzichten.
Daarnaast onderzoekt Daphne hoe de leefomgeving op school het nicotinegebruik onder jongeren beïnvloedt. Nicotine-gerelateerde ziekten en sterfte vormen een groot probleem voor onze samenleving om gezond oud te kunnen worden. Door de e-sigaret (vapes) en slimme marketing werft de tabaksindustrie hun nieuwe afzetmarkt: kinderen zijn de replacement smokers. Daphne onderzoekt samen met Vapen #JouwKeuze hoe scholen nicotineverslavingen zouden kunnen voorkomen, om zo bij te dragen aan een gezondere toekomst.
Contact
e-mailadres raad@leydenacademy.nl
LinkedIn
Lopende projecten
- Lowlands Science Lab
Wetenschappelijke resultaten publiceren van het gedachte-experiment op Lowlands waarin 600+ bezoekers hun oudere toekomstige zelf ontmoetten. - Je Leefstijl als Medicijn
Onderzoek naar dit burgerinitiatief opgericht door Wim Tilburgs, waarin ervaringsdeskundigen met diabetes type 2 elkaar inspireren om een gezonde leefstijl toe te passen. - Nicotinevrije school
Onderzoek naar nicotinegebruik en de leefomgeving van scholieren en onderzoek naar effectieve stophulp voor scholieren die te maken hebben met een nicotineverslaving.
In de media
- Profiel
Zorgvisie Magazine rubriek Jong Talent, publicatie april 2024 - Preventie nicotineverslaving
- Volkskrant rubriek Opinie & Debat, publicatie 11 december 2024, “ROOKVRIJE GENERATIE: We moeten jongeren nú beschermen tegen nicotineverslaving”
- Telegraaf Wat U Zegt, publicatie 5 december 2024, “Bescherm jeugd tegen nicotine”
- Omroep Flevoland, publicatie 4 december 2024, “Artsen roepen studenten Aeres Hogeschool te hulp in de strijd tegen nicotineverslaving”
- Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) podcast rubriek De Warme Douche, 15 mei 2024, aflevering 38
- Lowlands en leefstijl
- Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) rubriek Cases, 11 januari 2024, “Science, drugs & rock-’n-roll”
- Esthé Magazine rubriek Huid en Voeding, publicatie maart 2024
- National Geographic rubriek Wetenschap, publicatie september 2024, “Hoe voelt het om oud te zijn? Wij testten het voor je met dit pak”
- New Scientist rubriek Nieuws, 5 juli 2023, “Gedraag je je gezonder na een dansje in een verouderingspak?”