Dementie en dagactiviteiten

Foto: ZonMw

Naar verwachting zal het aantal mensen met dementie toenemen van 280.000 in 2018 tot 520.000 in 2040, en ontwikkelt dementie zich tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Met de Nationale Dementiestrategie 2021–2030 wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat in 2030 80% van de mensen met dementie toegang heeft tot een ontmoetingsplek in de buurt.

Het belang van zinvolle dagactiviteiten
Dagactiviteiten zijn cruciaal voor het welzijn van mensen met dementie. Ze zorgen niet alleen voor sociale interactie, maar bieden ook structuur en variatie in het dagelijks leven. Het kan bovendien de druk op mantelzorgers verlichten, wat van groot belang is in een tijd waarin deze zorg steeds zwaarder weegt. Onderzoek toont aan dat zinvolle dagactiviteiten niet alleen de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbetert, maar ook de opname in een verpleeghuis kan uitstellen.

Succesfactoren, knelpunten en werkzame elementen
VWS heeft ZonMw gevraagd een programma op te stellen om het lokale aanbod van betekenisvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie te versterken. Onderzoekers van Leyden Academy brengen hiervoor de succesfactoren, knelpunten en werkzame elementen in kaart. Dit doen we door middel van het vormen van een participatieve leergemeenschap tussen vijftig gemeenten, en het bevorderen van samenwerking en kennisuitwisseling.

Waardevolle initiatieven
Het onderling verbinden van mensen met dementie én hun naasten, waardoor zij steun van elkaar ervaren en plezier en ontspanning beleven met minimale inzet van zorgprofessionals: dat is het doel van Uitjezorg in IJmond. In Osdorp organiseert Stichting Mantelzorg en Dementie in samenwerking met de gemeente Amsterdam, stadsdeel Nieuw-West een inloop voor Turkse vrouwen met (lichte) dementie. Op de website van ZonMw vertellen diverse betrokkenen meer over de initiatieven en hoe de verkregen subsidie daaraan bijdraagt.

Meer weten over het project ‘Zinvolle dagactiviteiten voor mensen met dementie’? Neem dan contact op met Sonja Wendel.