‘Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’ is de slogan van het nationale programma Wonen, Ondersteuning en Zorg Ouderen. Het programma biedt de uitdagingen rondom de vergrijzinging het hoofd door in te zetten op de zelfredzaamheid van ouderen en de samenleefkracht in de wijk. Hoe kijken (oudere) wijkbewoners, professionals en beleidsmakers hiernaar? Is er voldoende ondersteuning om goed ouder te worden in de wijk? En wat kan er anders?
Creatief actie-onderzoek mét en voor wijkbewoners
In het project ‘(G)Oud in de wijk’ brengen we kansen en mogelijkheden voor gezond en goed ouder worden in kaart. Dit doen we samen met (oudere) wijkbewoners, professionals en beleidsmakers in Leiden, Katwijk en Alphen aan den Rijn. We gebruiken hiervoor verschillende kunstzinnige participatieve werkvormen:
Generatie Mixer
In de wijk Meerburg in Leiden gebruiken we creatieve werkwijzen, zoals theater en muziek, om jong en oud met elkaar te verbinden en sámen te dromen over goed oud worden in de wijk. Kunstzinnige, sociale duizendpoot Greet Meesters en onderzoeker en theatermaker Lieke de Kock faciliteren vanaf oktober 2024 tweewekelijks bijeenkomsten met oudere wijkbewoners en kinderen. We werken hierin samen met welzijnsorganisaties Sol en Incluzio. Er wordt samen kunst gemaakt, samen onderzoek gedaan in de wijk en gekeken of een blijvende verbetering mogelijk is. Tijdens iedere bijeenkomst zal er samen worden gekookt en gegeten, want ook samen eten verbindt!
Photovoice
In de Zeeheldenbuurt in Alphen aan den Rijn gebruiken we photovoice om verhalen en behoeften rondom goed ouder worden in de wijk in beeld te brengen. Kunstenaar Janine Schrijver en onderzoeker Derya Uzun verzorgen voor oudere wijkbewoners en professionals een reeks workshops over het maken van foto’s in de wijk. Vervolgens gaan ze met elkaar over de foto’s in gesprek om bewuste en onbewuste behoeften en verlangens te delen. We werken hierbij samen met welzijnsorganisatie Participe.
Theatrale participatie
In de wijk Zwanenburg in Katwijk zetten we vanaf oktober 2024, samen met Welzijnskwartier, op een interactieve manier theaterspel in. Deelnemers ontwikkelen scenes en wisselen op theatrale wijze ervaringen uit. In een reeks bijeenkomsten nodigen we een gemengde groep van oudere wijkbewoners en betrokkenen uit om samen met theatermaakster Marjolein Baars en onderzoeker Jana Kerssies te verkennen wat goed oud(er) worden in de wijk in de praktijk betekent.
Van begin tot eind
Dit onderzoeksproject bestaat uit vijf fases, van het in kaart brengen van de wijk tot het organiseren van een eindbijeenkomst, en loopt van mei 2024 tot augustus 2025. Onze onderzoekers monitoren de voortgang en impact van de projecten om inzicht te krijgen in de ervaringen en resultaten. Door samen te werken, willen we een blijvend effect hebben op de gezondheid en het welzijn van ouderen in de wijk. Daarbij biedt het project handvatten voor een regionale aanpak voor het betrekken van ouderen bij gezond en goed ouder worden.
Samen gezond en goed ouder worden in de wijk
(G)Oud in de wijk maakt onderdeel uit van ‘Samen gezond en goed ouder worden in de wijk’. Met dit project zet de regio Zuid-Holland-Noord, samen met Leyden Academy en partners, in op toegankelijke, betaalbare zorg en ondersteuning, waarbij de zelfredzaamheid van de burger en lokale aanpak centraal staan.
Wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Josanne Huijg.
- Vitaal
- Vitality Club
- Leefstijlprogramma de Kwekerij
- Collectieve preventie in de wijk
- Vitality Walk
- OP TIJD studie
- Ontpillen: gezond leven met minder pillen
- Boek 10 jaar cadeau – Nieuwe inzichten om langer gezond te leven
- Boek Het geheim van de schildpad
- Bewegen in het verpleeghuis
- Een bredere blik op de pensionering
- Gezond ouder worden in 6 stappen
- Betekenisvol
- Community Care Worker
- Dementie en dagactiviteiten
- (G)Oud in de wijk
- It takes a village to grow old
- Kunst in de zorg
- Leefplezierplan voor de zorg
- Narratieven in de thuiszorg
- Ouderen voor ouderen
- Respijtzorg
- Samen werken aan liefdevolle zorg
- Seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd
- Veerkracht van ouderen
- Verhalend leren en verbeteren
- Zorgesthetische werkplaats
- Verbonden
- Beeldvorming ouder worden en ouderen
- Benaderen van ouderen en intergenerationele steun
- Cultuursensitieve zorg
- Digitale vaardigheden van senioren met een Marokkaanse achtergrond
- Domino-Effect vermindert eenzaamheid oudere migranten
- Eenzaamheid en verbinding
- Dilemmas of Doing Diversity
- FRIEND – Vrienden maken op latere leeftijd
- Generatie Mixer: Jong en oud verbonden in fantasie
- Groen Samenspel
- Intergenerationeel wonen
- Kwalitatief onderzoek ouderen en corona
- LHBTI+ ouderen
- Medewerkers in de ouderenzorg
- Oorlogservaringen
- Oost, West, Thuis Best!
- Ouder worden met een migratieachtergrond
- Podcastplatform De Luistermap
- PROMISE wil taboes over eenzaamheid onder oudere migranten doorbreken
- Samen tegen Eenzaamheid met oudere migranten
- Sociale inclusie ouderen met een lagere SES
- Van werk naar pensioen
- Troostrijke verhalen
- Verbonden door dans
- Verborgen verbinding
- Verhalen met zorg
- Verhalen van oudere migranten
- Verhalenplatform Wij & corona
- Zomervisite