Dr. Jolanda Lindenberg is sociaal-cultureel antropologe en magna cum laude gepromoveerd aan het Max Planck Institute for Social Anthropology in Halle, Duitsland. Samen met David van Bodegom geeft ze als hoofd onderzoek vorm aan het onderzoek bij Leyden Academy. Jolanda geeft leiding aan de activiteiten binnen de programmalijn Inclusieve Samenleving en onderzoekt sociaal-maatschappelijke processen die bijdragen aan een kansrijke samenleving voor ouderen. Terugkerende thema’s zijn de beeldvorming rondom ouder worden en ouderen, maatschappelijke rollen van ouderen, pensionering, samenleven, kansrijk ouder worden en (sociale) veerkracht. Ze is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten, onder meer naar de voorbereiding op ouder worden en pensionering, kwaliteit van leven van ouderen, de beeldvorming van ouderen en het ouder worden en gemeenschapskracht.
Ze heeft samen met ouderen het gespreksinstrument Life and Vitality Assessment ontwikkeld. Samen met collega Miriam Verhage en met ouderen met laaggeletterdheid ontwikkelde ze een visuele versie van dit instrument. Daarnaast coördineert en ontwikkelt ze verschillende opleidingen samen met collega’s, waaronder Met plezier gezonder oud! een cursus ontwikkeld met ouderen met laaggeletterdheid, Story-based learning voor zorgprofessionals en het succesvolle onderwijsprogramma Silver Starters voor ondernemende vijftigplussers. Sinds april 2021 is Jolanda redacteur van Gerōn, een tijdschrift over ouder worden in een veranderende samenleving.
Programmalijn
Met haar programmalijn Inclusieve Samenleving werkt ze aan een maatschappij voor alle generaties, waarin zowel positieve als negatieve kanten van ouder zijn een plek hebben en de latere levensfase een eigen waardenkader heeft gebaseerd op de perspectieven van ouderen zelf. In de projecten binnen deze programmalijn werkt ze aan een samenleving waarin ouderen hun krachten en mogelijkheden kunnen inzetten, en iedereen in een kansrijke omgeving zich kan verbinden met andere generaties om van meerwaarde te zijn voor elkaar.
Lopende projecten
In haar werk stelt ze de zienswijzen van ouderen centraal; zo onderzoekt ze samen met collega Belia Schuurman hoe ouderen over zichzelf en ouderen in het algemeen denken. In Groen Samenspel onderzoekt ze samen met Derya Uzun en Miriam Verhage wat ouderen in wijken met gemiddeld een relatief lage SES nodig hebben om te kunnen genieten van de positieve effecten van een groene omgeving en de rol van sociale inclusie. Dit is ook een thema dat terugkomt in het project FRIEND, een Erasmus+ project waarin een vriendschapsprogramma wordt ontwikkeld met partners uit Polen, Portugal en Italië. Ook werkt ze samen met een internationale groep onderzoekers aan inclusieve zorg. In het bevorderen van een kansrijke omgeving voor ouder worden kijkt ze ook nadrukkelijk naar de rol die intergenerationeel contact kan spelen. Samen met collega Lieke de Kock kijkt ze bijvoorbeeld naar de effecten van een intergenerationeel kunstproject waarin oud en jong worden verbonden in een fantasiewereld. Een dergelijke intergenerationele insteek is er ook voor het project Mijn verhaal, jouw verhaal, samen met Lot’s foundation en met steun van het V-Fonds en Jo Visser fonds. In dit project ontwikkelen we een lespakket op basis van de oorlogservaringen van ouderen. Leerlingen worden uitgenodigd om na te denken over hun eigen verhaal en te reflecteren op wat dit betekent voor (mensen)rechten, cultuur en burgerschap.
Contactgegevens
E-mail
LinkedIn
Thema’s
Beeldvorming van ouderen in de samenleving, identiteit en zelfbeeld van oudere mensen, sociale relaties, sociale inclusie, inclusieve zorg, levenstevredenheid, zorg- en steunnetwerken, pensioen, ouderen en ondernemerschap, en laaggeletterdheid
Wetenschappelijke artikelen
Klik hier voor een overzicht van wetenschappelijke publicaties.
In de media (vanaf 2021)
- ONS Magazine, 27 november 2024, Maak de waarde van ouderen zichtbaar
- MT/Sprout, 12 september 2024, Groot onbenut arbeidspotentieel
- April- Mei 2024, exhibition Zilvergoud about the value of volunteer work, https://anbo-pcob.nl/nieuws/nieuwsberichten/senioren-in-de-schijnwerpers-bij-expositie-zilvergoud-in-rotterdam/
- Nemo Kennislink, 25 januari 2024, Wijs of fragiel
- Radar+, augustus 2023, Hoe geef je zin aan je leven?
- Quest nummer 9, juli 2023, Lang kun je leven, hoe word je 120?
- VPRO NPO1, 5 mei 2023,talkshow Nadia ‘75+ en fantastisch’.
- Zorgvisie, 3 oktober 2022, Interview Cliënten met migratieachtergrond.
- Podcast Tijs Huys, 17 september 2022, ‘Het geheim van de Eeuweling’.
- Radicale vernieuwing zorg, december 2021, artikel ‘Medewerkers aantrekken en behouden voor de ouderenzorg’.
- Geron, juni 2021, artikel ‘Voorbij leeftijd: hoe betekenisvol contact beeldvorming kan beïnvloeden’.
- Ons magazine KBO-Brabant, juni 2021, artikel ‘Ouderen hebben innovatiekracht en ondernemersmentaliteit’.
- Zembla, mei 2021, uitzending Oud, maar geen dor hout.
- BNR Nieuwsradio, april 2021, interview over langer doorwerken na je pensioen.
- Expertblog 65plus, april 2021, column ‘Bij 65-plussers aan ambitie en innovatie geen gebrek’.