Kunst in de zorg

Er is steeds meer bewijs voor de positieve impact van kunst en cultuur op de gezondheid en het sociale welbevinden van ouderen. De Wereld Gezondheidsorganisatie ondersteunt de wereldwijde beweging voor meer kunst in de zorg. Bij Leyden Academy geloven we ook zeker in de kracht van kunst. Kunst geeft ruimte aan het menselijke: als je creatief bezig bent ligt de focus niet langer op ziek zijn, maar op wat je nog wel kan!

Onderzoeksprojecten
Toch ontbreekt het aan passend onderzoek naar de implementatie en continuatie van kunstinitiatieven. Het team van Leyden Academy wil daaraan bijdragen, middels onderstaande onderzoeksprojecten waarin kunst, cultuur en zorg samenkomen. Met deze projecten streven we ernaar om niet alleen de zorgervaring te verrijken, maar ook nieuwe inzichten te bieden.

Arts & Health
We onderzoeken hoe kunst en creatieve activiteiten de gezondheid en kwaliteit van leven kan verbeteren. Zo zijn ouderen, zorgprofessionals, onderzoekers, docenten en studenten Zorg & Welzijn en anderen die actief zijn op het snijvlak van kunst en zorg via dans, zang, theater, meditatie, beeldende kunst, rituelen, verhalen en gesprek op zoek gegaan naar manieren waarop kunst en contact in de zorg kan worden versterkt. Lees meer.

Cultuursensitieve kunst
Op welke manier uiten ouderen die niet in Nederland geboren zijn hun creativiteit? Kunnen we het eigenlijk wel kunst noemen, of zijn het meer gebruiken en tradities? Samen met kunstenaars en migrantenouderen zelf proberen we deze vragen te beantwoorden en willen we aanbevelingen doen voor het kunstaanbod voor deze doelgroep. Lees meer.

Helende kunst
Kunst in het ziekenhuis kan een krachtig middel zijn om patiënten en hun naasten te ondersteunen tijdens een moeilijke periode. Het kan de fantasie en verbeelding prikkelen, en kan zorgen voor een prettigere, meer ontspannen omgeving waarin mensen zich wat fijner of minder gestrest voelen. Lees meer.

Kunst en cultuur in de langdurige zorg
Leyden Academy en het Amsterdam UMC hebben bij bestaande kunstinitiatieven veertig observaties uitgevoerd en bijna vijfhonderd verhalen van deelnemende ouderen opgehaald. Vervolgens zijn de onderliggende werkzame principes beschreven en is de impact geëvalueerd. Lees meer.

Onderzoek door dans
We verrichten participatief onderzoek naar de effecten van dansen en het co-creëren daarvan voor dansers met neurodegeneratieve ziekten, zoals Parkinson en Multiple Sclerose. Met het onderzoek willen we verkennen hoe deelname bijdraagt aan een dieper gevoel van verbondenheid en een inclusiever dansveld. Lees meer.

Participatiekoren
Participatiekoren zijn koren waarin zorgontvangers, mantelzorgers, zorgverleners en zangliefhebbers samen zingen. Een aantal principes staan daarbij centraal: oefenen in duo’s thuis, samen creatieve opdrachten maken, online repetities en een afsluitend concert. Het team van Leyden Academy onderzoekt hoe deze koren bijdragen aan sociale verbondenheid en mentale veerkracht. Lees meer.

Samenwerking tussen clown en zorgmedewerker
In dit project werd verkend hoe de samenwerking tussen clowns en zorgpersoneel het welzijn van bewoners van een verpleeghuis kan bevorderen en spanning kan verminderen. Vanuit speelsheid en kwetsbaarheid werd contact gemaakt, en met de ‘normale’ regels gebroken. Lees meer.