Onderlinge bijstand in eigen familiekring hebben we na de oorlog vervangen door uitkeringen en andere arrangementen van de verzorgingsstaat. Maar die voorzieningen zijn te duur en dus gedecimeerd of helemaal verdwenen. Zo lang mogelijk zelfstandig blijven, is nu het devies. Het ‘mogelijk’ dreigt ondergeschikt te raken aan ‘lang’. Wat blijft er nog over aan gezondheidszorg en hulpverlening voor oude mensen die zichzelf niet (meer) kunnen verzorgen? Moeten ze hun spaarcenten stoppen in thuiszorg en geneeskunde? En wat als die op zijn? Kunnen ze zich maar beter neerleggen bij het levenseinde als verzorging en behandeling te kostbaar worden?
Op donderdag 18 april organiseren Universiteit Leiden/Campus Den Haag i.s.m. de gemeente Den Haag en Fonds 1818, dit Debat Centraal over arm, oud en zonder zorg.
Sprekers
Jolanda Lindenberg, social-cultureel antropoloog, verbonden aan LeydenAacademy on Vitality and Ageing, Universiteit Leiden.
Renske Leijten, woordvoerder Zorg, Welzijn en Sport voor de SP-fractie in de Tweede Kamer.
Casper van Ewijk, hoogleraar macro-economie UvA, onderdirecteur van het Centraal Planbureau (CPB) en hoofdauteur van Toekomst voor de zorg, een CPB-rapport over betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg.
De gespreksleiding is in handen van publicist en moderator Will Tinnemans. Hij werkte als freelancer voor onder andere de Volkskrant, NRC en de VPRO.
Datum
Donderdag 18 april 2013, 12.30-13.45 uur.
Locatie
Schouwburgstraat 2, Den Haag
Aanmelden
Debat Centraal is toegankelijk voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden, Haagse politici, bestuurders en beleidsmakers en alle overige geïnteresseerden.
Aanmelden graag via debatcentraal@cdh.leidenuniv.nl