Ontdekken dat je vader een vrouw is. Je afvragen of er wel geld is voor een winterjas. Niet meer naar school willen omdat je wordt gepest. Verliefd zijn op een man en een vrouw tegelijk. Na een heftig ongeluk in een rolstoel belanden. Een eenzame, oude man ontmoeten. In Een zwaluw in de kamer gebeurt het allemaal.
Lezen en kijken
In twintig verhalen neemt Eveline van de Putte je mee in het leven van verschillende queerpersonen, op basis van gesprekken die ze met jong en oud voerde en haar persoonlijke ervaringen. De verhalen ademen een sterk gevoel voor sfeer en intimiteit, terwijl Eveline de pijnlijke rafels van de samenleving niet schuwt. De prachtige illustraties van Linda Hirzmann maken van het boek een fijne lees- én kijkervaring.
“In dit boek staat de schoonheid van allerlei soorten mensen centraal. Elkaar leren kennen en écht zien is zo belangrijk voor een mooiere samenleving. Een aanrader. Juist nu!” – Francis van Broekhuizen, operazangeres & pride-ambassadeur
Lezen en luisteren
Enkele van de verhalen kunnen ook worden beluisterd, waaronder Stil over Patom en Pajim. Dit verhaal wordt voorgelezen door Jörgen Raymann. En het verhaal Dans over een ongeluk en andere manieren om door het leven te dansen. Dit verhaal wordt voorgelezen door Magda Römgens, Mrs. Senior Pride 2021.
Luisteren, lezen en leren
Oprechte interesse tonen in de ander is de basis voor vertrouwen en een goed gesprek. Het creëert ruimte om elkaar vragen te stellen over elkaars leven, gevoelens en identiteit. Bovendien kan een verhaal waarin je jezelf herkent als een voorbeeld werken. Weten dat je niet de enige bent met een bepaalde ervaring of gevoel, werkt versterkend.
Over de auteur
Eerder schreef Eveline van de Putte over lhbtiq+-ouderen: Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen en Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen. Ook is ze initiatiefnemer en vormgever van de interactieve voorstelling Tour d’Amour, geeft ze college en spreekt ze op symposia. Op 21 november van dit jaar kreeg Eveline van de Putte de Jo Visser Award 2024 uitgereikt voor haar werk dat zich richt op mensenrechten en empowerment. Ze gebruikt hierbij kunst als een middel om taboes te doorbreken en onbekende groepen stem en gezicht te geven.