Naar verwachting zal het aantal mensen met dementie toenemen van 280.000 in 2018 tot 520.000 in 2040, en ontwikkelt dementie zich tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Met de Nationale Dementiestrategie 2021–2030 wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat in 2030 80% van de mensen met dementie toegang heeft tot een ontmoetingsplek in de buurt. Dagactiviteiten zijn cruciaal voor het welzijn van mensen met dementie. Ze zorgen niet alleen voor sociale interactie, maar bieden ook structuur en variatie in het dagelijks leven. Het kan bovendien de druk op mantelzorgers verlichten, wat van groot belang is in een tijd waarin deze zorg steeds zwaarder weegt. Onderzoek toont aan dat zinvolle dagactiviteiten niet alleen de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbetert, maar ook de opname in een verpleeghuis kan uitstellen.
Succesfactoren, knelpunten en werkzame elementen
VWS heeft ZonMw gevraagd een programma op te stellen om het lokale aanbod van betekenisvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie te versterken. In het programma ‘Dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie’ bouwen zij voort op de kennis die werd opgedaan in een eerder programma rond dit thema. Onderzoekers van Leyden Academy en de Erasmus School of Health Policy and Management brengen de succesfactoren, knelpunten en werkzame elementen in kaart. Dit doen we door middel van het vormen van een participatieve leergemeenschap. In de leergemeenschap werken gemeenten, zorg- en welzijnsprofessionals, sociaal ondernemers, kunstenaars, wijkbewoners, vrijwilligers, mensen met dementie en hun naasten nauw samen, en bouwen gezamenlijk kennis op over dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie. Wat werkt en wat werkt er niet? En waar lopen zij met hun aanpak tegenaan?
Kennisfestival
Op 6 oktober organiseren we samen met Erasmus School of Health Policy en ZonMw met en bij Museum van de Geest in Haarlem een afsluitend kennisfestival voor deelnemende gemeenten en overige geïnterneerden. Het programma is nog in ontwikkeling, maar we kunnen alvast wel een tipje van de sluier oplichten. Zo zal de documentaire die Pascalle Bonnier speciaal voor dit traject maakte in première gaan en geven prof. dr. Tineke Abma en prof. dr. Jane Murray Cramm een lezing over persoonsgerichte zorg en de rol die kunst daarbij kan spelen. Daarnaast zal het participatiekoor van de partij zijn en tonen we de onderzoeksresultaten. Verder vinden er workshops plaats, is er een projectenmarkt, een museumtour, is er een photovoice-tentoonstelling en zijn er break-out sessies. Wil je op de hoogte worden gehouden? We horen het graag (mail ons).