Jong en oud versterkt elkaar in ‘Tieners tegen kwalen’

Het MAX-programma Tieners tegen kwalen – het vervolg op het impactvolle Kleuters tegen kwalen – draait om een bijzonder sociaal experiment: welke invloed hebben jong en oud op elkaar? Acht ouderen en acht tieners ontdekken wat er gebeurt zodra ze intensief met elkaar optrekken. Lukt het de ouderen om weer (meer) van het leven te genieten? En verminderen de gevoelens van eenzaamheid en mentale stress onder de tieners? Vanuit Leyden Academy maakte Tineke Abma deel uit van een team van experts. 

Van alle 75-plussers in Nederland voelt meer dan de helft zich eenzaam en bij de 85-plussers is dat zelfs bijna driekwart. Dat heeft te maken met verlies van partners, leeftijdsgenoten en gezondheid, maar ook met gebrek aan contact met andere generaties. Volgens de laatste onderzoeken kampt zestig procent van de Nederlandse jongeren met gevoelens van eenzaamheid en mentale stress. De tieners die zich hebben opgegeven voor dit experiment zijn tussen de dertien en zestien jaar oud en hopen met hun deelname de kwaliteit van leven te verbeteren.

Het team van experts
Gedurende zes weken opent Zorgcentrum Roomburgh in Leiden haar deuren voor dit project. Elke week staat een ander thema centraal zoals leiding nemen en vertrouwen geven. Tijdens de opdrachten en uitjes leren de deelnemers elkaars belevingswereld kennen. Ze ontdekken dat ze meer gemeen hebben dan ze vermoeden en sluiten bijzondere vriendschappen. Dit alles vindt plaats onder toeziend oog van een team van experts, bestaande uit Robin van den Kieboom, klinisch neuropsycholoog; Tineke Abma, bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie en directeur van Leyden Academy; Lysanne te Brinke ontwikkelingspsycholoog en puberexpert; en Remy Verwey, activiteitenbegeleider.

Aflevering 1 – Doelen en dromen
In de eerste aflevering leren de deelnemers elkaar voorzichtig kennen. Je plek vinden in een groep van zestien nieuwe mensen is niet makkelijk, zeker niet als contact maken niet je sterkste kant is. Om de ouderen en de tieners daar een beetje mee te helpen, mogen ze speeddaten. Zo spreekt iedereen, iedereen in korte tijd. En aan gespreksonderwerpen geen gebrek, want speciaal voor deze eerste dag hebben ze de opdracht gekregen een voorwerp mee te nemen dat belangrijk voor ze is.

Aflevering 2 – Leiding nemen en vertrouwen geven
De ouderen krijgen de volledige leiding over de geblinddoekte tieners. De zestienjarige Luc vindt het heel spannend om te vertrouwen op zijn partner Hans. Maar het lukt voorzichtig en de basis van een vriendschap wordt gelegd. Faye, die mee is gaan doen, omdat ze al twee jaar niet naar school gaat en geen vrienden heeft, vindt een zielsverwant in Metdi. De weduwnaar neemt haar vanaf dag één onder zijn hoede en tijdens een gezamenlijk bowlinguitje bloeit Faye helemaal op. In de tweede opdracht worden de rollen omgedraaid en krijgen de tieners de leiding. Sanker is één van de ouderen die moeite heeft om zich daaraan over te geven. Maar hij leert een belangrijke les van de twee drukke tieners; niet stressen… en als het mis gaat, kun je altijd weer bijsturen.

Aflevering 3 – Het brein
Door nieuwe dingen te leren en te ondernemen kan het verouderingsproces worden vertraagd. Ook is het een belangrijk onderdeel van de mentale gezondheid. Hans vindt de opdracht om een recept te leren aan een tiener heel confronterend omdat koken voor hem echt een jeugdtrauma is. Maar door de samenwerking met Maiza krijgt deze activiteit voor hem een nieuwe en fijnere lading. Luc schiet ook behoorlijk in de stress, maar weet zich, met steun van Hans te herpakken. Hun beginnende vriendschap krijgt verdieping als Luc Hans op zijn woonboot opzoekt. Het voelt voor Hans alsof een kleinzoon op bezoek komt en dat is juist wat hij zo ontzettend mist in zijn leven.

Aflevering 4 – Kwetsbaar durven zijn
Als Bregje en Marianne de spiegelopdracht samen doen, is dat vooral voor Bregje een ingrijpende oefening. Ook Maiza vindt dit een confronterende opdracht, maar Hans helpt haar er door heen. Hans heeft op zijn 87e zijn gereserveerdheid bewust laat varen. Dat leidt tot een bijzondere ervaring voor Maiza tijdens de workshop tai chi. Ondertussen ontfermt Marianne zich over Leen en probeert hem handvatten mee te geven om om te gaan met de onrust in zijn hoofd.

Aflevering 5 – Het belang van bewegen
Op voorhand zijn alle deelnemers getest  op hun fysieke gezondheid. Die uitkomsten logen er niet om. Maar al een klein beetje bewegen blijkt grote zoden aan de dijk te zetten, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Zeker ook als dat bewegen in een sociale context gebeurt. Ondertussen verdiepen de leuke contacten die de tieners en ouderen met elkaar hebben, steeds meer. Malika en Sarie gaan samen winkelen en Ab en Colin, die een leeftijdsverschil hebben van 78 jaar,  vinden elkaar in hun gezamenlijke passie voor techniek en een uitje naar de vliegsimulator.

Aflevering 6 – Balans op maken
Wie heeft wat van wie geleerd of ingezien en wat nemen de tieners en de ouderen mee? Maar voordat het zover is, krijgen de deelnemers nog een opdracht waarin ze hun creativiteit kwijt kunnen, neemt Hans Luc mee biljarten en krijgt Bregje Sanker zover dat hij na vijftig jaar weer op een paard klimt.

Kijk hier alle afleveringen terug van Tieners tegen kwalen.

Archief 2024



Archief
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009