Op zoek naar verbinding: Succesvol ouder worden in een digitaliserende samenleving

Gisteren verdedigde oud-collega dr. Marije Blok haar proefschrift ‘𝘚𝘦𝘒𝘳𝘀𝘩π˜ͺ𝘯𝘨 𝘧𝘰𝘳 𝘊𝘰𝘯𝘯𝘦𝘀𝘡π˜ͺ𝘰𝘯: 𝘴𝘢𝘀𝘀𝘦s𝘴𝘧𝘢𝘭 𝘈𝘨𝘦π˜ͺ𝘯𝘨 π˜ͺ𝘯 𝘒 π˜‹π˜ͺ𝘨π˜ͺ𝘡𝘒𝘭π˜ͺ𝘴π˜ͺ𝘯𝘨 𝘚𝘰𝘀π˜ͺ𝘦𝘡𝘺’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het gebruik van digitale toepassingen is steeds meer door ons dagelijks leven heen verweven, ook bij ouderen. Maar wat vinden zij belangrijk? Tijdens een voorafgaande miniconferentie ging Marije hierover in gesprek met experts van Alliantie Digitaal Samenleven, het Ouderenfonds, KPN Health en Laurens.

Marije heeft een passie voor vraagstukken op het gebied van participatie en (digitale) inclusie van ouderen. In de afgelopen jaren deed ze dan ook promotieonderzoek naar wanneer ouderen ICT gebruiken en wat dit betekent voor hun sociaal en emotioneel welbevinden. Naar aanleiding van haar onderzoek geeft Marije praktische toepassingen van haar onderzoeksresultaten, waaronder:

  • Ontdek waar iemand goed in is Γ©n wat juist lastig is. Misschien gaat typen bijvoorbeeld beter dan praten? Daar kan technologie bij helpen. Het betekent veel voor een gevoel van grip.
  • Onderdeel zijn van een WhatsApp-groep, samen digitale foto’s kijken, of meeluisteren met de telefoon op de speaker betekent vaak al veel voor een gevoel van regie en meedoen. Een actieve eigen rol is niet perse nodig.
  • Een oude hit op YouTube, een dierbare plek via Google Streetview, die brommer uit de jaren ’50: verras ouderen met wat er online te vinden is.
  • Zoek online naar inspiratie voor een activiteit om vervolgens offline uit te voeren. Denk aan een creatieve activiteit op Pinterest, een recept om te koken of het zoeken van een uitje.

Archief 2024



Archief
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009