Hoe gelukkig iemand zich voelt, wordt voor een groot deel al voor onze geboorte bepaald. Ongeveer 50% van het verschil in onze geluksgevoelens wordt door onze genen bepaald, 10% door leefomstandigheden en op de resterende 40% kan men dus zelf invloed uitoefenen. Hoe? Lees onderstaande tips van Josanne Huijg, psychologe en senior onderzoeker bij Leyden Academy.
Investeer in relaties
Betekenisvolle relaties zijn een belangrijke voorwaarde voor een gelukkige oude dag. En het omgekeerde is ook waar: volgens onderzoekers is eenzaamheid erg ongezond, en zelfs schadelijker dan roken of overgewicht. Het is dan ook raadzaam om in vriendschappen en dierbaren (familie, vrienden, buren etc.) te blijven investeren. Ook contact met jongeren is waardevol en inspirerend. Zo blijkt ook uit de indrukwekkende serie Tieners tegen kwalen van omroep Max.
“Een sociale cirkel kan een bron van steun, plezier en betekenis zijn.”
Zorg voor je fysieke en mentale gezondheid
Een gezonde levensstijl is essentieel om gelukkig ouder te worden. Besteed daarom aandacht aan voeding, slaap en beweging. Eet van een kleiner bord, dan eet u minder dan van een groot bord. Ban de tv en/of telefoon uit de slaapkamer, dat is beter voor het slaapritme (en seksleven)! En wat bewegen betreft, maak wat vaker een wandeling of kijk of er een laagdrempelige Vitality Club in de buurt is. Daarnaast is het belangrijk om uw mentale gezondheid in de gaten te houden. Neem de tijd om te ontspannen, stress te verminderen en positief in het leven te staan. Ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen.
“Wissel zitten af met staan, zitten is het nieuwe roken!”
Vind betekenis en doel
Het ervaren van zingeving is een belangrijke vorm van geluk. Ga hiernaar op zoek door na te denken over wat uw leven de moeite waard maakt en hoe u van betekenis kunt zijn voor anderen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, zorgen voor een naaste die hulp nodig heeft of contact met jongeren. Vind activiteiten die uw passie en enthousiasme aanwakkeren. Aan iets bijdragen, kan een bron van geluk en tevredenheid zijn.
“Af en toe iets kleins voor iemand doen, zorgt voor meer geluksmomenten.”
Omarm nieuwe uitdagingen
Het is verleidelijk om in uw comfortzone te blijven, maar het aangaan van uitdagingen kan juist bijdragen aan uw geluk. Volg een cursus, leer een nieuw spel, probeer een creatieve hobby of onderneem een voor u onbekende activiteit. Door nieuwe dingen te ontdekken, blijf u mentaal scherp en ervaart u een gevoel van voldoening. Men is immers nooit te ooit om te leren!
“Door iets nieuws te leren, stimuleer je je brein.”
Tel je zegeningen
Wie tevreden is, heeft altijd genoeg, luidt het cliché. Clichés zijn nu eenmaal vaak waar. Geluk hangt niet zozeer af van de omstandigheden, maar vooral van de manier waarop iemand die omstandigheden ervaart. Tevredenheid kan men, hoe raar het ook klinkt, oefenen. Schrijf iedere dag een paar kleine dingen op waar u blij van wordt.
“Denk in kansen en mogelijkheden, ondanks eventuele beperkingen.”
Vraag uzelf af wat uw wensen, verlangens en ambities zijn. En wat ervoor nodig is om dat te bereiken. Ga hierover ook in gesprek met de mensen die belangrijk voor u zijn. Misschien leert u iets van hun verhaal en zij omgekeerd iets van u. De toekomst begint nu!
Deze tips zijn verschenen in de december-uitgave van het fraaie ANBO-PCOB-magazine ‘OuderENwijzer’, net als het interview met Josanne over gelukkig oud worden.