Labyrint op Nederland 2
Hoge bloeddruk, een trage schildklier en hoog cholesterol zijn zaken waar we ons zorgen over maken. Vooral op hoge leeftijd. Maar onderzoekers vermoeden dat dat misschien niet nodig is. Wat op jonge leeftijd slecht voor ons is, kan juist op late leeftijd goed zijn. Er is een nieuwe kijk op ouderenzorg nodig.
We worden steeds ouder. Van de kinderen die in 2012 zijn geboren wordt minstens de helft honderd. Onderzoek naar ouderen is daarom steeds belangrijker. Zo ook een nieuwe kijk op ouderen en ouderenzorg, stelt gerontoloog Rudi Westendorp. Hij is directeur van de Leyden Academy on Vitality and Aging. ‘Artsen behandelen ouderen alsof het mensen van middelbare leeftijd zijn, maar op late leeftijd geldt een nieuwe biologische werkelijkheid,’ legt Westendorp uit. Een trage schildklier op die leeftijd heeft een reden, stelt hij.
Ook psychiater Roos van der Mast van het LUMC leidt een groot onderzoek naar ouderen. Zij onderzoekt de relatie tussen hoge bloeddruk en cognitie. ‘Er is ons ingeprent dat een hoge bloeddruk slecht is, maar als onze hypothese klopt, gaat dat idee veranderen’.
Verder in Labyrint een opvallende ontdekking in verouderingsonderzoek. De Pools-Amerikaanse professor Andrzej Bartke ontdekte dat groeihormoon een belangrijke rol speelt bij veroudering. Muizen met veel groeihormoon stierven eerder. Dwergmuizen, met weinig van dit hormoon, leefden juist veel langer en bleven gezonder. En ook bij mensen zijn er aanwijzingen voor eenzelfde principe. Kleine mensen lijken gemiddeld iets langer te leven, omdat zij minder groeihormoon hebben.
Dat is een opvallende ontdekking, want groeihormoon wordt in de commerciële anti-verouderingsindustrie juist gezien als het wondermiddel tegen veroudering. Het tegenovergestelde lijkt nu waar te zijn.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie over veroudering bij Labyrint.