Leefplezier is werkplezier

Hoe bied je zorg die bijdraagt aan zowel leefplezier als werkplezier? Charlotte van den Eijnde, Josanne Huijg en Marleen Dohmen gaven vandaag op het 22ste regio-congres Zeeland/West-Brabant van Verenso een interactieve sessie waarin deze vraag centraal stond. Aan de hand van de videoreeks Liefdevolle Zorg in de Praktijk wisselden zij met de deelnemers, specialisten binnen de ouderengeneeskunde van gedachten over de vier thema’s van het leefplezierplan: kennen van de bewoner, bijdragen aan leefplezier, omgaan met dilemma’s en leren van ervaringen.

Er werd volop van gedachten gewisseld. Uit de gesprekken kwam naar voren dat bijdragen aan leefplezier creativiteit vergt:
“Een bewoner bij ons op de afdeling is vaak onrustig tijdens de ADL. Doordat we wisten over zijn passie voor paarden zijn we op het idee gekomen om de geur van de manege naar het verpleeghuis te brengen, om zo bij te dragen aan een vertrouwde omgeving voor deze bewoner. En het werkte, het nam zijn onrust weg.”

Ook vraagt leefplezier om stilstaan en reflecteren op je eigen handelen:
“Niemand had eigenlijk een goed antwoord op de vraag waarom een van onze bewoonsters zo veel medicatie slikte. Ik ben met collega’s en naasten in gesprek gegaan en we zijn in overleg de medicatie gaan afbouwen. Gaandeweg kwam de persoon achter de bewoner tevoorschijn; mevrouw werd veel vrolijker. Ik werk daar inmiddels niet meer, maar ze vraagt nog steeds naar me.”

Daarnaast is er ruimte en vertrouwen nodig, op verschillende niveaus:
“Volgens mij zouden we allemaal zo willen werken, maar in hoeverre is er ruimte in het systeem om regels en zekerheid los te laten, en erop te vertrouwen dat wij het goede willen doen?“

Wilt u ook meer leef- en werkplezier? Lees dan onze publicatie ‘Leefplezier op locatie’. Wilt u hiervan een papieren versie ontvangen? Mail dan naar info@leydenacademy.nl

Archief 2022



Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009