In Nederland groeit het aantal 75-plussers van 1,3 miljoen naar 2,1 miljoen in 2040. De inzet van mantelzorgers en vrijwilligers is daarbij onmisbaar. In de afgelopen twee jaar hebben verschillende ouderenorganisaties uit Spanje, Slovenië en Nederland, actief in zorg en welzijn, samen lesmateriaal ontwikkeld. Dit materiaal is bedoeld voor coördinatoren van vrijwilligers (professionals en vrijwilligers) die met ouderen werken. Ben je ouderenwerker, (activiteiten)coördinator of vrijwilliger en op zoek naar praktische tips en voorbeeldvideo’s voor je werk met ouderen? Neem dan eens een kijkje op het nieuwe Community Care Worker-platform.
Waardevolle kennis van coördinatoren van vrijwilligers
Het Community Care Worker-platform is speciaal gericht op coördinatoren van vrijwilligers die een steeds grotere rol vervullen bij de ondersteuning van ouderenzorg. Het platform is ontstaan vanuit de gedachte dat in werken met ouderen veel waardevolle kennis en ervaringen ontstaan. Dit wordt vaak mondeling doorgegeven en gedeeld binnen een beperkte, lokale kring. Door de kennis en ervaringen om te vormen naar korte video’s en infographics en deze te delen via het platform, komen ze gratis beschikbaar voor een ieder die betrokken is bij ouderenwerk. Niet alleen leidt leren van andermans kennis en ervaringen tot meer inlevingsvermogen en empathie voor ouderen; het kan ook leiden tot het een beter begrip voor het proces van ouder worden. Bovendien doe je als bezoeker van het platform ideeën op over werken met ouderen uit Spanje, Slovenië en Nederland.
“Leuk en leerzaam om een kijkje in andermans keuken te nemen. We moeten blijven leren van elkaar! De inhoud sluit goed aan op de praktijk. Het biedt waardevolle kennis en vaardigheden voor mensen die met ouderen werken, (…) ik ben beter voorbereid als vrijwilliger”
Wat biedt het platform?
Op het platform staan vijf modules met hapklare brokjes lesmateriaal ter inspiratie en praktische ondersteuning:
- De rol van de coördinator, met onder andere een infographic over de taken en vaardigheden van coördinatoren, een video over het matchen van vrijwilligers met ouderen, en een uitleg over non-verbale communicatie met ouderen.
- Betrokkenheid van het netwerk.
- Het bereiken van de doelgroep (ouderen), bijvoorbeeld video’s waarin stapsgewijs uitgelegd wordt hoe je een ontmoetingsplek voor ouderen kunt opzetten.
- Wet- en regelgeving, met onder andere informatie over veiligheid van gegevens.
- Vrijwilligersmanagement.
“Heel nuttig. Elke keer als ik een nieuwe vrijwilliger krijg, kan ik deze verwijzen naar het platform. Hiermee kan de vrijwilliger al voorbereid worden op verschillende zaken en meer sympathie opbrengen voor de ouderen bijvoorbeeld als het gaat om de situatie thuis, dementie, financiën, enz.” – coördinator van vrijwilligers
Doe je mee?
Coördinatoren in buurthuizen en zorg- en welzijnsorganisaties kunnen het platform gratis inzetten in hun dagelijkse werk met ouderen en (nieuwe) vrijwilligers. Bijvoorbeeld ter instructie en motivatie.
Wil je leren over werken met ouderen? Bezoek communitycareworker.eu en maak een gratis account aan.
Het platform zou verrijkt kunnen worden met lesmateriaal over thema’s zoals communicatieve vaardigheden voor vrijwilligers in hun werk met ouderen, conflictoplossing, digitale vaardigheden en emotionele weerbaarheid. Ben je een ouderenwerker en wil je zelf een best practice of kennis delen? Stuur je idee of informatie naar info@goudendagen.nl o.v.v. Community Care Worker.
Samenwerkende organisatie
Het platform is tot stand gekomen met behulp van financiering vanuit Erasmus+ Volwasseneneducatie en door ongeveer honderd ouderenwerkers getest. Leyden Academy werkt hierbij samen met:
- Stichting Gouden Dagen (projectleiding) in Nederland. Gouden Dagen werkt samen met een netwerk aan zorginstellingen en buurthuizen aan een betere kwaliteit van het leven voor ouderen. Het doel is om eenzaamheid te bestrijden en tegelijkertijd mensen bijeen te brengen.
- DEOS in Slovenië. DEOS biedt een breed scala aan diensten voor ouderen, zoals: thuiszorg, hulp aan huis, dagopvang en dagactiviteiten. Dat doen ze met een team van ruim 800 medewerkers voor 1.400 ouderen.
- Zavod AS in Slovenië. Zavod is een non-profit organisatie (the Active Age Institute) dat zich richt op het organiseren van sociale welzijnsactiviteiten voor ouderen in Slovenië. Zoals het verbinden van vrijwilligers met ouderen om de eenzaamheid te verminderen.
- Fundacion Harena in Spanje. Fundacion Harena stimuleert begeleiding, zowel persoonlijk als telefonisch, culturele groepsuitjes en bewustwordingsactiviteiten, die een betrokken houding van burgers ten opzichte van alleenwonende ouderen bevorderen.
- Allyoucanlearn in Nederland. Dit is een e-learningplatform in zorg en welzijn.